Glykolindränkt smörgås kostade Molly livet

ANNELÖV/LANDSKRONA. Mollys liv gick inte att rädda efter att ha ätit en förgiftad smörgås under en promenad. Nu vill Tommy Bauer uppmana andra hundägare till vaksamhet. 

– Folk måste få veta vad som kan hända, säger hundägaren säger han.

Det var vid tennisbanan i Annelöv som den treåriga holländska kooikerhunden Molly slukade hastigt smörgås. Matte Lina tänkte inte så mycket på det just då, berättar Tommy Bauer. Men när Molly några timmar senare började vingla och bete sig konstigt förstod familjen att något var fel.

– Bakbenen hängde inte riktigt med, hon svajade och när hon försökte dricka rann urinen ur henne, säger Tommy Bauer.

De åkte till ?djursjukhuset i Helsingborg och efter ett par dagars intensivvård gick Mollys liv inte att rädda, till följden av glykolförgiftning.

– Redan i första kontakten med veterinär misstänktes glykolförgiftning, berättar Tommy Bauer.

Under  den intensiva vården Molly fick ställde man hopp till en form av dialysbehandling. Men Tommy Bauer berättar att den ska vara väldigt ovanlig i Sverige och att kostnaden för den är över 50 000 kronor.

Men efter ett? par dagar hörde veterinären av sig att läget hade försämrats.

– De sa att hon hade ungefär 12 timmar kvar innan njurarna skulle slås ut helt. Så vi åkte in direkt, hela familjen, och tog farväl. Det var obeskrivligt tungt, säger  en nedstämd Tommy Bauer.

Han  beskriver ?Molly som en familjehund.

?– Vi är många som sörjer henne. Hon fick valpar tidigare i år och Smilla behöll vi. Genom henne har vi lite av Molly kvar.

 ?Nu vill han uppmana fler hundägare till försiktighet.

– Vi vill sprida budskapet så att inte fler drabbas och att göra andra uppmärksamma på vad det finns för hemska människor.  Var vaksam på om det ligger något ovanligt på marken.

Hundägarna har polisanmält händelsen.

Men på polisen i Landskrona har det inte kommit in några fler anmälningar.

– Vi har inte hört om något liknande. För något år sedan la någon ut vasst järnskrot på hundkapplöpningsbanan.?Men jag känner inte till  händelser när glykolpreparerad mat eller bröd har lagt ut, säger förundersökningsledare Roland Friberg.

Publicerad 23 August 2017 07:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen