Personalen:

"Patienter ligger i sin avföring"

"Vi kan inte bedriva en patientsäker vård"

Av
Gustav Persson

YSTAD. Personalen på Ystads lasarett har tröttnat på den tuffa arbetsbelastningen. Nu slår de larm till politikerna där de kräver förändring.

– Vi hinner inte med att byta blöjor, patienter ligger i sin avföring, säger en undersköterska till SVT Skåne

Ystads lasarett har haft stora problem med personalbrist den senaste tiden. Nu har de anställda tröttnat och slagit larm till politikerna för att få till en ändring. Bilden de ger av sina arbetsdagar är minsta sagt oroande.

– Vi hinner inte med att byta blöjor, patienter ligger i sin avföring. Vi hinner inte göra provtagningar, kontroller eller ge läkemedel enligt ordination. Vi kan inte bedriva en patientsäker vård, säger en undersköterska till SVT Skåne.

En annan sjuksköterska säger att man har bemanning för 16 patienter men att man i snitt har 22-23. Enligt divisionschef Karin Ekelund beror det ökade trycket på att lasarettet saknar sjuksköterskor att bemanna medicinavdelningen med.

I brevet till politikerna hotar personalen med att anmäla situationen till Arbetsmiljöverket om inget förändras. Nu ska personalen tillsammans med Karin Ekelund ta fram plan för hur man ska kunna förbättra arbetsmiljön. 

Publicerad 18 August 2017 11:50