Ida Rosander från Trelleborg var på väg mot terrorplatsen.

Ida Rosander från Trelleborg var på väg mot terrorplatsen.

Ida från Trelleborg fast mitt i terrorkaoset

"Jag skulle varit därute om inte min pappa hade ringt"

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

TRELLEBORG/BARCELONA. 26-åriga Ida Rosander från Trelleborg bor fyra minuter från terrorplatsen på la Rambla i Barcelona.

– Jag skulle varit därute om inte pappa hade ringt. Plötsligt hörde jag mer sirener än jag någonsin gjort och helikoptrar i luften. När jag tittade ut var det poliser och brandmän överallt, berättar Ida Rosander.

I november förra året tog hon pojkvännen och sina hästar och flyttade ned till Barcelona. Hon bor mitt i centrum och är skakad av kvällens terrordåd.

– Visst kändes det nära när det var i Stockholm, men det här är något annat. Det är ju här jag går varje dag, så det känns som en verklig väckarklocka, säger Ida Rosander.

Det var vid 17.30-tiden som den vita skåpbilen plötsligt svängde in på en av världens mest berömda gågator - la Ramblas. Föraren siktade på grupper med människor och enligt samstämmiga spanska pressuppgifter dödades minst 13.

Precis som i Stockholm efter terrordådet hjälper alla till nu.

– Alla ger mat eller tak över huvudet till de som behöver, eller skjuts hem. Men så är det alltid här i Barcelona, det är ett väldigt varmt och gästvänligt klimat, förklarar Ida Rosander.

Vid klockan 22 har situationen lugnat ned sig och polisen börjar släppa på trafiken, men under flera timmar fick de inte lämna lägenheten.

– Men inget känns riktigt som förut. Även om jag inte är rädd så känns det nervöst och otäckt att det kommer så nära, säger Ida Rosander. 

– Att flytta hem är dock inget alternativ, det här är mitt hem nu, förklarar hon.

Publicerad 17 August 2017 21:58