Fick igenom gratis mensskydd – prisas

Har hjälpt förlag att granska kurslitteratur med genusglasögonen på

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LUND. Att skolor ska stå för gratis mensskydd och att man bör prata om fler kön än män på historielektionerna är frågor som föreningen Allra käraste syskon tycker är självklarheter. Nu prisas feministgruppen från Lund.

Allra käraste syskon har sin grund i Katedralskolans feministgrupp som lyckades få skolan att stå för gratis mensskydd på skoltoaletterna. I våras tog grundarna studenten men de har fortsatt arbeta med jämställdhetsfrågor.

– Att vi skulle få så mycket uppmärksamhet som vi fått trodde vi aldrig. Det här är saker som är självklara för oss som att det ska finnas gratis mensskydd på skolor och att man ska prata om andra kön än män på historieundervisningen, säger Sanna Warnemyr.

Tillsammans med feministgrupper på skolor i Lund har de fått fler skolor att stå för mensskydd.

– Många skolor har varit rädda för sabotage och slöseri med mensskydden men det är för att man inte pratar om det, som om det skulle vara en konstig grej när det är helt normalt, säger Sanna Warnemyr.

Hon berättar att elevgrupper från andra skolor i landet har kontaktat föreningen för att kunna genomföra samma sak.

Tidigare i år hörde ett förlag av sig för att få hjälp att granska en kursbok i historia ur ett genusperspektiv. Boken ska nu ges ut på nytt i en omarbetad upplaga. Den 27 augusti ska föreningen ta emot priset Ungt kurage i samband med utdelningen av Raoul Wallenbergpriset.

Publicerad 13 August 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen