"Att plocka upp fimpar hjälper inte"

Fimpfritt Lund har andra knep för att för att nå framgångar i kampen mot nedskräpningen.

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

LUND. Arbetet för ett fimpfritt Lund når framgångar. Affärer och skolor med skräpig entré kan vänta sig ett besök från föreningen. 5000 dosor där man kan lägga sin färdigrökta cigarett har delats ut i Lund.

Ett antal väninnor satt på en uteservering och diskuterade problemet med fimpar på marken.

– Till slut så sa jag att det inte hjälper att prata om det. Låt oss göra någonting, säger Anna Natt och Dag, ordförande i Fimpfritt Lund.

Föreningen startade i februari 2016 och har sedan dess nåt konkreta framgångar. Det har med bidrag från Lunds reningsverk tagit fram en fimpdosa som delats ut till Lundaborna. De söker också upp affärer och annat där det är skräpigt för att föra en dialog.

– Vid Stadsteaterns sceningång har det sett bedrövligt ut. Där har elever från olika skolor stått och rökt. Vi pratade med en chef på stadsteatern som gick med på att sponsra oss. Han har pratat med eleverna och delat ut fimpdosor och nu är det jätte­rent där, säger Anna Natt och dag.

Anna natt och dag tror inte att problemet är att det skulle finnas för få askkoppar.

– Jag tror att folk kastar utan att tänka sig för, för att man alltid har gjort så. Jag tror att om vi upplyser och ger kunskap så kommer folk ta ansvar för sina fimpar. Att bara plocka upp fimparna i en hink hjälper inte, säger hon.

Tidigare i år samlade föreningen in namnunderskrifter för att kommunen i sina ordningsstadgar skulle likställa fimpar med till exempel att slänga en plastpåse på gatan vilket är straffbelagt. Men svaret från kommunen var att det inte är möjligt juridisk då lokala ordningsföreskrifter inte får angå förhållanden som är reglerade i ordningslagen.

I höst fortsätter föreningens arbete med att rikta sig till stadens studenter.

– Vi ska göra en film med studenter för studenter om fimpar och vara ute och informera på skolorna om socialt entreprenörskap.

Den 19 augusti klockan elva kommer föreningen dessutom ha en stor auktion på Stortorget i Lund.

– Vi har fått 84 paraplyer skänkta till oss som man får buda på. Vi har en auktionsförrättare.

Publicerad 12 August 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen