Naturistprofilen tipsar om bästa nakenbaden

"Man känner frihet av att bada naken"

SOMMAR. Officiell naturist eller inte, för den som vill bada naken i sommar finns flera skånska badplatser att välja bland. Christer Nilsson, Landskronabo och ordförande i Svenska naturistförbundet, delar med sig av några av sina smultronställen runt om i Skåne för dig som vill slänga kläderna helt när du badar.

– Det är bara att dyka upp om man vill prova, säger Christer Nilsson, ordförande vid SNF, som för övrigt firar 60 år i år.

Åsynen av bara bröst, rumpor och fritt hängande pungar på stranden är inga konstigheter för landets naturister.

– Ingen behöver skämmas, det kvittar hur man ser ut. Smal eller kraftig, det finns alla sorter, säger Christer Nilsson som märker av ett ökat intresse för just nakenbad.

– Det har blivit mode i dag att bada naken vilket märks på olika sätt. Till exempel får landets naturistföreningar allt fler medlemmar och sedan ser man det på stränderna också.

Vilken är medelåldern bland de som badar nakna?

– Vanligast är det från 35 år och uppåt, när folk börjar acceptera och bli nöjda med sin kropp som den är. Men vi ser även en del yngre.

Vad ska man tänka på innan man släpper badlakanet helt?

– Man ska bete sig som precis vanligt. Visa hänsyn till andra människor i största allmänhet. Den enda skillnaden är att man inte har några kläder på sig. Men man bör tänka på att sitta på en handduk, om man till exempel sätter sig på en bänk.

Kan man bara åka och nakenbada varsomhelst?

– Jag rekommenderar att man väljer en officiell badplats för nakenbad. Inte minst för att visa respekt för alla människor. Dessutom tror jag att gemenskapen är större på dessa badplatser. Officiella badplatser för nakenbad är oftast skyltade, säger Christer Nilsson.

Vad innebär det att vara naturist?

– Det handlar om att leva i harmoni med naturen och vara rädd om naturens tillgångar. Själva nakenbadet är bara en liten del av det hela. Man kan säga att de som är anslutna till en förening är naturister, sedan finns det gott om nakenbadare.

Varför ska man bada naken?

– Man känner frihet av att bada naken och det är en större gemenskap bland naturister. Det är bara att åka och prova, man behöver inte ligga naken direkt. Men efter någon timme brukar de flesta börja klä av sig.

Christer Nilssons bästa platser att bada naken på:

1. Knähaken, Helsingborg
”Den är mest tillgänglig och det går att köra ända ner till stranden. Kommunen är hjälpsam och har satt upp toaletter och stranden är familjevänlig med långgrunt vatten.

2. Ålabodarna, Landskrona
”Det är min personliga favorit. Där är fint vatten, det blir djupt med detsamma. Men det kunde varit bättre skyltat och mer tillgängligt.”

3. Sandhammaren, Ystad
”Det är fin strand, med jättefin sand som knastrar under fötterna. Man kan gå upp och lägga sig på vallarna också, så där är lugnt och skönt”.

4. Råbocka, Ängelholm
”Fin strand där man även kan ligga uppe på klitterna om man vill”.

5. Ribersborg, Malmö
”Strand som även ligger nära stan”

Publicerad 31 July 2017 09:00