Danskt kriminellt gäng vill etablera sig i Skåne

Polisen: Vill utnyttja maktvakuum

MALMÖ/HELSINGBORG. Det kriminella gänget Loyal To Familia (LTF) har gjort sig kända för utpressning och haschhandel i Köpenhamn. Nu har de siktet inställt på att etablera sig i Skåne, rapporterar danska Ekstra Bladet.

– Vi känner till dem och vet att de varit i Malmö och försökt etablera sig här, men även i Helsingborg, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling till Lokaltidningen.se.

Enligt dansk polis kan gänget och dess medlemmar kopplas till flera skjutningar och knivskärningar i Köpenhamn på senare tid. Orsaken till det eskalerande våldet tros var en pågående maktstrid om stadens haschhandel. Förra veckan gick det så långt att Köpenhamnspolisen inrättade en tillfällig zon i delar av staden där alla kan bli visiterade i jakten på vapen.

Den utpekade ledaren, Shuaib "Shebi" Khan, bekräftar för den danska tidningen att gänget precis öppnat avdelningar i Skåne.

– Orsaken till den nya utvecklingen för vårt brödraskap över de danska gränserna och in till Sverige beror på att vi länge har haft en stark bekantskap med de personer, som vi nu väljer att inkorporera i LTF, eftersom vi finner dem värdiga, skriver han i ett mejl.

Ledaren förnekar dock att expansionen har något med kriminalitet att göra.

– Vi öppnar inte nya avdelningar för att ägna oss åt brott utan för att odla vårt brödraskap.

Att Loyal To Familia vill etablera sig i Malmö är inget som förvånar svensk polis.

– Det finns ett maktvakuum som de vill utnyttja. Några av de mest framträdande personerna inom den organiserade brottligheten har försvunnit. Vissa sitter till exempel i fängelse och då är det naturligt att gängen på andra sidan intresserar sig för Malmö, säger Nils Norling.

Hur ser polisens beredskap ut?

– Vi har ett mycket gott samarbete med dansk polisen och utbyter information kontinuerligt.

Publicerad 31 July 2017 15:03

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen