För första gången arrangerades Husrunda på Österlen under fredagen.

För första gången arrangerades Husrunda på Österlen under fredagen.

Efter Konstrundan – nu finns en husrunda

"Det känns jättepositivt"

Av
Gustav Persson

ÖSTERLEN. Konstrundan är en klassiker på Österlen sedan länge. Under fredagen föddes en helt ny rundtur; Husrundan.
– Vi hade höga förhoppningar och det känns jättepositivt, säger arrangören Jacob Sten.
Konstrundan på Österlen är vida känd. Efter den har flera andra rundturer dragit igång. Och under fredagen var det dags för ytterligare en; Husrundan.
Idén kommer från bygg- och designföretaget Inspiranda och går ut på att man presenterar sex hus och tomter på Österlen under en runda. Somliga av dem är totalrenoverade och klara att flytta in i medan andra är under upprustning.
– Vi fick idén förra sommaren då vi blev färdiga med några projekt samtidigt. Vi tänkte då att varför visar vi inte upp alla samtidigt, berättar Inspirandas vd Jacob Sten.
Rundan startade vid företagets huvudkontor i Järrestad med mat och lokala delikatesser. Därefter fick alla intresserade en karta med de sex husen och rundan kunde börja.
Arrangemanget görs tillsammans med Fastighetsbyrån men enligt Jacob Sten var det inte bara husköpare på plats.
– Det var ungefär ett 100-tal personer på plats. Det var både turister och lokalbefolkningen. Somliga är folk som kommit långväga och vill flytta hit. Andra vill bara titta för att få inspiration. Vi jobbar mycket med design och somliga hus är fullmöblerade till exempel.
Runda började under förmiddagen och höll på ett par timmar.
– Vi hade höga förväntningar och det känns jättepositivt. Vi hade märkt redan innan att det var ett väldigt stort intresse på sociala medier och i våra annonser.

Publicerad 22 July 2017 05:00