Stoppade 1,5 ton kebabkött i varm lastbil

Risk för bakteriebildning

LOMMA. Under sommaren har polisen stoppat två lastbilstransporter på E6 i Skåne med kött som hållit alldeles för hög temperatur. I ett av fallen hittades 1,5 ton kebabkött i ett lastutrymme utan kylaggregat, rapporterar P4 Malmöhus.

Det var strax innan midsommar som trafikpolisen kontrollerade en lastbil i norrgående riktning på motorvägen i höjd med Lomma. Anledningen till att lastbilen stoppades var att den såg överlastad ut.
– När de såg att lasten bestod av tinande kött valde de att kontakta oss, säger Ingela Pålsson, miljöinspektör på Lomma kommun, till Lokaltidningen.se
Enligt gällande regelverk ska kött transporteras vid minus 18 grader. Köttet i den aktuella transporten höll betydligt högre temperatur.
– Det låg på mellan minus 4, minus 8 och minus 12 grader. Bilen hade inget kylaggregat, konstaterar Ingela Pålsson.

Köttet, som skulle levereras till restauranger i västra Skåne, beslagtogs och har skickats vidare för destruktion. Några veckor senare stoppade polisen ytterligare en lastbil på väg till Helsingborg med ett halvt ton kött som höll på att tina.

– När temperaturen är så pass hög finns det risk att kvaliteten inte kan 
garanteras. Om det börjar bli plusgrader så kan bakterier bildas, säger Ingela Pålsson.
Enligt P4 Malmöhus befarar Livsmedelsverket att mörkertalet är stort.
– Jag tänker har man stoppat två bilar där, finns det säkert fler bilar, säger statsinspektör Aron Lindén till radiokanalen.

Publicerad 21 July 2017 10:44

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen