Startar insamling för att rädda 14-åriga Nikki

"Det är en mardröm"

Av
Gustav Persson

MALMÖ. Nikki Katayama Nilsson, 14, levde ett helt vanligt tonårsliv när hon förra sommaren plötsligt fick beskedet att hon hade ”obotlig” cancer. Under drygt ett år har familjen kämpat för att få flickan frisk.
Nu gör familjen allt för att Nikki ska få behandling utomlands, men man behöver hjälp och har därför startat en insamling.
I början av förra sommaren levde Nikki Katayama Nilsson, 14, ett helt vanligt tonårsliv. Familjen som bott utomlands hade precis flyttat till Malmö och Nikki hade bara hunnit med en och en halv månad i sin nya skola innan sommarlovet. Den unga tjejen var duktig i skolan och tyckte om att ägna fritiden åt kreativa saker precis som sin mamma.
Men så vände allt. Nikki började må dåligt och till en början trodde familjen det handlade om en magåkomma. Men 14-åringen blev allt sämre och efter ett besök på sjukhuset fick familjen tillslut det hemska beskedet ­– Nikke diagnosticerades med DIPG (Diffust Pons Gliom) en aggressiv hjärntumör som läkaren sa var obotlig.
– Nikki hade varit frisk i hela sitt liv och plötsligt fick vi det här beskedet. Då hamnar man i chock. Det var förstås jättejobbigt, berättar pappa Kenneth Nilsson.
Sedan dess har familjen gått en tuff kamp mot både sjukdomen och sjukvården. De första röntgenbilderna var nämligen suddiga och när man tillslut, efter mycket tjat, någon månad senare fick klara bilder visade det sig att tumören spridit sig till ryggen.
Och sedan har motgångarna förföljt Nikki.
– Det är en mardröm. Vi har kastats mellan hopp och förtvivlan. Så fort ett hopp har tänts har det grusats på något sätt. Antingen genom felbehandling eller yttre omständigheter.
Nikki är sedan fyra månader tillbaka förlamad från midjan och neråt och bara att sitta i rullstol gör ont i kroppen. Men familjen har inte gett upp hoppet. Förhoppningen är att Nikki ska få behandling, som inte finns i Sverige, på en klinik i London eller Mexiko.
Men det är dyrt. En operation i London kostar omkring 760 000 kronor och ytterligare omkring 8 000 per månad för medicineringen. Dessutom tillkommer kostnader för resor, boende och annat. Kliniken i Mexiko är ännu dyrare. Familjen räknar med att oavsett var kommer det kräva två miljoner kronor för tolv månaders behandling.
Det är förstås väldigt mycket pengar och nu har familjen startat en insamling för att ha råd att ge Nikki behandlingarna.
– Om det finns någon som kan och vill skänka pengar så kommer varenda krona gå till hennes behandling. Vi är oerhört tacksamma för all hjälp vi kan få.
Familjen har startat ”Nikki's cancer fight” på Facebook där man kan läsa mer. Vill man skänka en slant till Nikki gör man det här.

Publicerad 21 July 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen