Aluminiumburkar en dödsfälla för korna

"Det är som att äta rakblad"

Av
Gustav Persson

SKÅNE. Aluminiumburkar som slängs längs i naturen är en dödsfälla. Varje år dör mängder av kor på grund av att de fått vassa metalldelar i sig.
Att slänga saker i naturen gör stor skada på många olika sätt och kan skapa mycket plåga för djuren. En enda aluminiumburk kan om det vill sig illa skada och döda flera kor. Varje år dör omkring 5 000 kor av att vassa föremål, som bland annat kommer från burkar, förstört magen på dem.
– Det är när burkarna hamnar på fält där det ska göras hö och ensilage. Maskinen som hugger strimlar bukarna till jättesmå vassa metallbitar. Sen följer de med i fodret och korna har väldigt svårt att urskilja bitarna när de äter, förklarar Peter Kristoffersson, vice ordförande LRF ungdomen i Skåne.
Bitarna hamnar sen i kons mage där de kan göra riktigt stor skada och skapa stort lidande.
– De skär i magarna på dem och de blir sjuka och kan dö om det vill sig riktigt illa. Det är som att äta rakblad.
Allra störst bekymmer har de bönderna som har mark vid stora vägar. Än värre blir det om någon snabbmatsrestaurang ligger i närheten.
– Det är väldigt svårt att upptäcka burkarna. De hamnar långt ner i det höga gräset. Det är något som skapar stor oro för bonden.
Burkarna orsaker alltså stora problem för bönderna men framför allt för korna. Och egentligen finns det en ganska enkel lösning.
– Panta dem istället. Det är skadligt att kasta burkarna i naturen på många sätt och det orsakar lidande. Det finns så mycket positivt med att panta burkarna och så mycket negativt med att slänga dem i naturen. Det är vansinnigt att bara kasta ut dem.

Publicerad 17 July 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen