Bilden är inte från den akutella skolan.

Bilden är inte från den akutella skolan.

Bråkig elev får 10 000 – kränktes

Kommunen överklagar

Av
Gustav Persson

ESLÖV. En anställd på en skola i Eslöv avstyrde ett bråk genom att stoppa en elev som jagade en annan. Nu tvingas kommunen betala 10 000 kronor till eleven eftersom Skolinspektionens barn- och elevombud anser att eleven kränkts, enligt Skånska Dagbladet.
Händelsen inträffade under en rast på en skola i Eslövs kommun. Enligt den anställde som senare ingrep var det uppjagad stämning och hot uttalades mot en elev som jagades av ett gäng andra elever.
Den anställde menar att han ingrep innan den jagade eleven blev skadad men uppgifterna om vad som hände sen går isär. Enligt den anställde gjorde en av eleverna motstånd och fälld nedsättande kommentarer. Därför försökte personen ta eleven till sin lärare men eleven gjorde motstånd och kämpade emot.
Skolinspektionens barn- och elevombud anser att den anställde ingrep mer än nödvändigt och att det var utlämnande för eleven att bli behandlad så inför andra elever. BEO menar att eleven utsatts för kränkande behandling av den anställde på ett sätt som strider mot skollagen och att kommunen därför ska betala 10 000 kronor till eleven.
Men Eslövs kommun kommer att överklaga beslutet.
– Vi delar inte deras uppfattning. Därför har vi skrivit ihop en överklagan där vi berättar om vår inställning till kravet, säger Ann-Marie Mattsson, förvaltningschef på Barn och utbildning, till Skånska Dagbladet.

Publicerad 12 July 2017 14:57