Fridolin:

"Så ska vi stoppa torkan – satsar 200 miljoner"

Stor intervju med utbildningsministern om favoritdagen i Skåne

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

VITTSJÖ. I helgen höll Gustav Fridolin sitt traditionella sommartal i Vittsjö under den stora marknadsdagen, och han hade med sig ett ordentligt löfte.
– Vi har fått med oss socialdemokraterna på att satsa 200 miljoner årligen på våtmarker, berättar Gustav Fridolin.
Torkan som befaras drabba stora delar av Sverige är bokstavligt talat en av sommarens hetaste frågor.
– Vi har hamnat i det läget att det bara är 14 av 290 kommuner som inte har en grundvattennivå under det normala. Det kan bli den värsta torkan på hundra år, säger Gustav Fridolin.
Med hjälp av pengarna som satsas är meningen att man ska skapa nya våtmarker. Med hjälp av dem kan torkan undvikas.
– Vi kommer att ge pengar till projekt som skapar våtmarker och till innovationer, förklarar Gustav Fridolin.
Det finns till och med möjlighet att skapa våtmarker på tak i städer, och små våtmarker istället för jättelika vattentäkter som ofta används idag. För denna typ av projekt kommer det finnas pengar att söka.
Gustav Fridolin berättar att många kommer att drabbas av torkan redan i år, inte bara genom högre matpriser, utan genom att faktiskt helt bli utan vatten.
– Troligen kommer de som är anslutna till det kommunala VA-nätet att klara sig, men de som har egna brunnar kan bli utan vatten i år i delar av Sverige, säger Gustav Fridolin.
Han poängterar att det kan bli vattenbrist också i kommunala vattennät om inte alla tar sitt ansvar och spar vatten.
– Alla kan bidra. Ett av det intressantaste projekten på länge görs på sjukhuset CSK i Kristianstad. Där tas 90 procent av det vatten som används vid duschning omhand. Det behövs sådana satsningar för att vi ska slippa torkan, klimatförändringarna gör att den bara blir värre och värre om inte alla gör vad de kan för att motarbeta torkan, förklarar Gustav Fridolin.
Sveriges geologiska undersökningar är de som mäter grundvattennivåerna i Sverige och de ser en kraftig minskning i grundvattnet på bara en månad. Minskningen har varit upp till 95 centimeter i södra Sverige.
Enligt Fridolin är satsningen på vatten nödvändig för framtiden.
– Klimatförändringarna kommer göra torkan intensivare, samtidigt som det extrema vädret tilltar. Alla lantbrukare vet att kraftiga regn på torra jordar gör mer skada än nytta och vi måste vara förberedda, säger Gustav Fridolin.

Publicerad 19 June 2017 21:05

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen