Kränkningar, avstängda elever och klassbyten

Föräldrar anmäler skola efter utdragen konflikt

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

SÖDRA SANDBY. Kränkningar, avstängda elever, barn som bytt klass och en förälder som valt att närvara i klassrummet. Våren har kantats av en stor konflikt i en åttondeklass på Killebäckskolan.
– Kortfattat så arbetar vi med samtal med berörda elever och i grupp. I detta fall har två elever blivit avstängda fem skoldagar utifrån en specifik händelse, säger Pär Jonsson, rektor på Killebäckskolans högstadium.
Tre flickor uppger att de utsätts för kränkningar och mobbning av andra elever. Nu har deras föräldrar tillsammans anmält situationen till Barn- och elevombudet.
”Du är så jävla ful, fet och äcklig.”, ”Horor” och ”töntar”. Det är epitet som barnen får kasta mot sig från andra elever enligt anmälningarna.
När en flicka gått förbi de andra eleverna har de skrattat och skrikit åt henne. Flickorna har mått så dåligt att de låst in sig på toaletter mellan lektionerna. Då har elever bankat på dörren och hånat dem. Flickorna har inte vågat komma ut förrän lektionen började.
Det beskrivs också hur saker kastats mot flickorna och allmän ryktesspridning. Den senaste tiden ska situationen ha eskalerat. Killebäckskolan beskriver situationen som en pågående konflikt. Det visar minnesanteckningar från ett föräldramöte som Lokaltidningen har tagit del av. Där framgår att två elever har slutat i klassen och att en elev har haft med sig en vårdnadshavare som stöd i skolan.
Eleverna upplever de här som kränkningar men ni har beskrivit det som en pågående konflikt. Kan du förklara?
– Min bedömning är att det är en konflikt. Självklart kan personer som är en del i en konflikt känna sig kränkta, säger Pär Jonsson.
Han berättar att föräldrarna gjorde en gemensam anmälan men har uppmanats att göra varsin anmälan av Barn- och elevombudet.
Vet du mer? Kontakta Lokaltidningens reporter och berätta!

Publicerad 16 June 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen