Han tog fast knivrånare – får medalj av polisen

"Jag tänkte inte, det var ren instinkt"

MALMÖ. När kvinnan blev rånad jagade Jeff Jönsson ikapp och stoppade gärningsmannen. Nu har han belönats med en medalj av polisen för sitt rådiga ingripande. 

– Jag tänkte inte, det var ren instinkt, säger han till Lokaltidningen.se

Det var den 7 maj i år som en man rånade och knivskar en kvinna i handen på Södra Förstadsgatan i centrala Malmö. Jeff Jönsson kom cyklandes när han hörde skrik och skyndade sig till platsen. 
Kvinnan berättade att hon blivit rånad på sin väska och pekade ut gärningsmannens flyktväg. Jeff Jönsson bestämde sig för att ta upp jakten.

Efter en kort cykeltur kom han ikapp rånaren och fick ner honom på marken, vilket inte var någon större match för den tidigare brottaren som väger 95 kilo.
I samband med det så kallade envarsgripandet tappade mannen en kniv som Jeff Jönsson snabbt sparkade undan.
– Jag visste inte att han hade kniven. I efterhand tänkte jag att det kunde gått illa, men samtidigt är jag nöjd att jag kunde hjälpa till.
Några minuter senare var polisen på plats och tog över gripandet. Mannen är nu misstänkt för försök till rån och utredning pågår.
I fredags belönades Jeff Jönsson med en medalj av självaste polismästaren för sitt rådiga ingripande.

– Ingripandet visar på ett högt moraltänk och att det våld som finns i Malmö inte accepteras. Med risk för att själv bli skadad gjordes en insats som fler borde fundera över. Givetvis måste alltid säkerhetsaspekten spela in och det måste ju bedömas från fall till fall, sa polismästare Stefan Sintéus i samband med att han överräckte medaljen.

Jeff Jönsson blev glatt överraskad när det stod klart att han skulle belönas.

– Det var inget jag förväntade mig, men det är väldigt kul att de uppmärksammar det. Jag hoppas att fler försöker hjälpa till så gott det går när någon drabbas.

Vid samma ceremoni utdelades även medaljer till Magnus Qvarfordt, Brian O'Driscoll och Nathalie Holmström. Den 13 april räddade de en man ur lågorna vid en kraftig villabrand i Västra Klagstorp. De återvände tillbaka in i huset för att försöka rädda en kvinna, men elden spred sig snabbt och kvinnan omkom i branden.
– Ingripandet visar på förmåga att snabbt agera med risk för deras egen säkerhet. De insatser som de tre gjorde räddade förmodligen mannen till livet, säger Stefan Sintéus.

Branden utreds som allmänfarlig vårdslöshet och vållande till annans död.

Publicerad 13 June 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen