Nyfödda valpar slängdes på återvinningscentral

”Rena rama turen att de hittades”

HOFTERUP. När Ola Löfvén och Louise Fridolin skulle slänga skräp på återvinningscentralen i Hofterup under tisdagen fick de en smärre chock. Bakom en papperscontainer hade någon slängt tre nyfödda valpar.
– Man tror inte något sådant ska hända även om man läser om det.  Det är så fruktansvärt.  Valparna var inte större än nyfödda kattungar och fortfarande blinda, berättar Louise, som kallades till platsen av en annan besökare som hört valparna gny.
– Hade han inte ropat hade jag nog inte ens gått åt det hållet. Det var rena rama turen att de hittades.  Hade de hittats i dag istället för igår hade de förmodligen inte levt.
Ola Löfvén, som påkallade Louises uppmärksamhet skulle precis slänga skräp när han hörde ett märkligt pipande.
– Det var ett ljud som inte hör hemma på en återvinningsstation, säger Ola som gick bakom containern och fick se de tre nyfödda valparna liggandes på marken intill en blodig skokartong.
– Locket till lådan låg ovanpå containern, så på något vis har de kommit ut kartongen. Kanske har det varit fler från början.
Enligt Louise var valparnas navelsträngar klippta vid upphittandet och det fanns inga rester efter någon moderkaka på platsen.
– Det verkar alltså som att de är födda på annan plats och sedan förda till återvinningscentralen. Men de kan max vara några dagar gamla. Vilken ras de är, är svårt att bedöma. De är tecknade som Rottweilers, men mycket mindre, så jag skulle tippa på någon blandras eller kanske Dvärg pinscher, säger hon.
Händelsen polisanmäldes direkt på plats, men polisen kunde inte ge några råd om vad de skulle göra.
– Jag kontaktade istället en veterinär i Lödde som rekommenderade att vi skulle höra av oss till Djurens vänner.
Men då det var röd dag och allt var stängt, tog Louise på sig att köra valparna till djursjukhuset i Malmö, där de togs om hand, undersöktes och matades.
– Enligt min bedömning fanns det inget uppenbart fel på dem vid upphittandet, men de första dagarna kommer nog vara kritiska. Vi vet ju inte hur länge de legat ute och om de fått i sin något av den första modersmjölken.
Under onsdagsmorgonen fick Louise besked om att valparna fått komma till ett jourhem där de ska få stanna tills de är redo att flytta till permanenta hem.
– De lever och äter lite bättre än i går, berättar Louise, som är tacksam över hjälpen de fått.
– Responsen har varit fantastisk. Både från sjukhuset och privatpersoner.  Det är många som har hört av sig och velat hjälpa till. Det känns skönt att det i alla fall är fler människor som vill dem väl än som vill dem illa, säger hon.
På Facebook hyllas upphittarna för sin rådiga insats, men enligt dem själva gjorde de bara vad vem som skulle ha gjort.
– Det är ju det enda normala i det här sammanhanget. Det är fruktansvärt att göra så här mot djur oavsett vilken ålder de är. Den som gjort det måste helt sakna empati och medkänsla. Det är skrämmande att veta att det bor en sådan person i vårt lilla samhälle, säger Ola.
Louise håller med.
– Det vi gjorde var inget märkvärdigt. Jag la några timmar av min tid för att hjälpa dem under gårdagen. Förhoppningsvis kommer de nu få långa lyckliga liv, säger hon.
 
 

Publicerad 07 June 2017 10:42

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen