Usama, 12, vann förstapris för sin smarta uppfinning

Över 1400 uppfinningar var med och tävlade

HÄSSLEHOLM. När Finn upps uppfinnartävling avgjordes i Stockholm fanns Usama Hammur, 12, från Ljungdalaskolan i Hässleholm på plats. Och det var också hans uppfinning fottag som tog hem förstaplatsen.
– Det känns bra. Jag trodde nästan jag skulle ta hem det. De andra uppfinningarna var bra men jag tyckte min var bäst, säger Usama Hammur.

Över 1400 uppfinningar var med och tävlade i Sveriges största uppfinnartävling för ungdomar och Usama Hammur tog sig som en av tio finalister till finalen i Stockholm.

Exakt hur uppfinningen fottag var utformad var en hemlighet fram till finaldagen. Men nu berättar han hur han hoppas att handtaget man öppnar med foten ska bli verklighet och att han hoppas att företag får upp ögonen för uppfinningen.

– Jag tror det är många som inte tycker om att ta i handtaget när man varit på toaletten på till exempel tåg. Dessutom sprids det mycket baciller genom handtag och det slipper man med mitt fottag, berättar Usama Hammur.

Vinsten har också gjort Usama Hammur till en tv-kändis och han har fått berätta både i Tv4 och i Lilla aktuellt om sin uppfinnin. Flera radiokanaler och tidningar har också velat höra hans tankar om uppfinningen.

Priset på 5000 kronor ska han dock köpa fotbollsskor för då MFF akademin väntar efter sommarlovet.

Är det uppfinnare eller fotbollsproffs du vill bli när du blir stor?
– Det får nog bli både och. Fotboll är lite, lite roligare om jag måste välja, säger Usama Hammur.

Publicerad 01 June 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen