Sålde knark på postorder – greps efter luftspaning

FBI hjälpte svensk polis

SÖDERSLÄTT.  I dag inleds rättegången mot de två bröder 39 och 42 år gamla, som står åtalade misstänkta för grovt narkotikabrott efter att ha sålt narkotika till tusentals svenskar via postorder.
Enligt åtalet drev de båda bröderna företaget som ett postorderföretag där den yngre av dem skötte hemsidan från Thailand och den äldre lagret och utskicken från sin bostad på Söderslätt.
Enligt åklagare Anna Palmqvist ska stor del av försäljningen skett via Darknet, som är en dold krypterad del av internet.
– Vi fick nys om det efter att FBI beslagtagit backup-serverar med bland annat mejlkonversationer mellan de misstänkta. När de lämnade över materialet till svensk polis inledde vi våra spaningar, säger hon.
Spaningen inleddes under våren 2016 och i slutet av april beslutade förundersökningsledaren att anhålla den äldre brodern som häktades 22 april. Den yngre brodern häktades i slutet av sommaren och de båda har suttit frihetsberövade sedan dess.
– Anledningen till att åtal inte väckts förrän nu är att vi begärt rättslig hjälp från andra länder och det har tagit tid innan vi fått allt material. En del av materialet kom oss till handa först i slutet av april i år, säger Anna Palmqvist.
Under spaningarna i Sverige använde man sig bland annat av helikopterspaning, vilket är ovanligt. Detta för att inte röja sin närvaro på platta Söderslätt.
– Helikopter är ett av våra verktyg att bedriva spaning med. Det används inte jätteofta, men ibland kan det vara svårt att spana från marken. Anderslöv ligger på ett sådant läge att det är svårt att gömma sig. Det är lite trafik och man ser långt. Från luften kunde vi däremot få en bra överblick och följa kedjan hela vägen fram tills att breven postades, säger Mattias Sigfridsson, ansvarig för spaningarna vid polisen.
Under spaningarna dokumenterades den äldre brodern när han rörde sig mellan den misstänkta knarkgömman och hemmet och även när han åkte runt till olika postlådor i området med försändelser.
När mannen greps hittade man hela tre hekto amfetamin, 60 gram kokain och drygt en halv liter fentanyl i hans hem. Nergrävt i närheten av bostaden hittade polisen ytterligare nästan tre och ett halvt kilo amfetamin.
Polisens spaningar har dock visat att många fler typer av narkotika distribuerats av bröderna.
- Det här är ett enormt stort ärende med ett stort antal överlåtelser av en mängd olika preparat till väldigt många människor. Vi förväntar oss långa fängelsestraff vid fällande dom, säger Mattias Sigfridsson, som även menar att sättet narkotikan förmedlats på varit ytterst hänsynslöst. 
– Att sälja heroin och fentanyl, om är så starkt beroendeframkallande, till anonyma är oerhört hänsynslöst. De vet ju inte vem som är i andra änden. Det kan vara barn eller på annat vis sköra människor som inte kan hantera det.
Åklagarens bevisning mot männen är omfattande och består förutom av vittnesskildringar och bilder från polisernas två månader långa spaning, även av tusentals fakturor och mejlkonversationer som skickats mellan de misstänkta.
– Det är en stor del av bevisningen tillsammans med beslagsprotokoll och analyssvar, säger Anna Palmqvist.
Enligt Åklagarens ska brotten ha på gått i flera år och bröderna ska ha tillskansat sig närmare fyra miljoner kronor på sina affärer mellan 2014-2016.
Rättegången startade på fredagsmorgonen i säkerhetssalen vid Malmö tingsrätt och beräknas ta 14 rättegångsdagar.

Mannen dokumenterades när han rörde sig mellan hemmet och knarkgömman.

Mannen dokumenterades när han rörde sig mellan hemmet och knarkgömman.

Mycket av spaningen bedrevs från luften.

Mycket av spaningen bedrevs från luften.

Knarket postades till sina mottagare i helt vanliga kuvert.

Knarket postades till sina mottagare i helt vanliga kuvert.

Publicerad 19 May 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen