Provar nytt sätt att rekrytera inom bristyrke

"Måste finna kreativa lösningar för att hitta arbetskraft"

ÄNGELHOLM. Det råder stor brist på programmerare i landet. Ett företag som provar på ett nytt sätt att rekrytera är finansföretaget Zmarta Group, som även vill få arbetskraft att stanna i Ängelholm.
Under de närmaste fyra åren kommer det behövas ytterligare 60 000 programmerare i Sverige, enligt en prognos från branschorganisationen IT och telekomföretagen. IT-jobb ligger med på Arbetsförmedlingens topp fem-lista över så kallade heta yrken, där det finns ett underskott.
Ett av företagen ?som är i behov av fler programmerare för att kunna hålla igång och vidareutveckla sin verksamhet är Ängelholmsbaserade Zmarta Group. Företaget, som bland annat jämför lån och försäkringar, har cirka 200 anställda, varav runt 160 sitter på huvudkontoret i Ängelholm. IT-avdelningen består av ett 20-tal personer men det är dit som det är som svårast att rekrytera.
Därför prövar? företaget ett nytt sätt att rekrytera i samarbete med bemanningsföretaget Academic work,  vars systerbolag Academy har tagit fram ett koncept för att utbilda programmerare på tolv veckor. De som genomgått utbildningen får sedan tillsvidareanställning hos bemanningsföretaget där de hyrs ut som IT-konsulter till företag, däribland Ängelholmsföretaget.
– Vi måste finna kreativa lösningar för att hitta arbetskraft och talanger. Vi vill också nå ut med att det finns intressanta arbetsgivare inom IT i Ängelholm, man behöver inte söka sig till storstäderna, säger Mattias Jonsson som är team manager för utvecklingsteamet på Zmarta Group.
Utbildningen är ?ett sätt att försöka råda bot på bristen på IT-kompetens, enligt Frida Larsson, som är marknadsansvarig på Academy.
– Traditionella utbildningar hinner inte mätta behovet av kompetens, säger hon
De som ?söker intensivutbildningen, där nästa omgång drar igång den 12 juni i Stockholm, behöver inte ha några förkunskaper inom IT. Störst vikt läggs vid personlig drivkraft.
– Förmåga och motivation är det viktigaste. Vi tittar på logisk, verbal och numerisk kompetens. De som går utbildningen har olika bakgrund, säger Frida Larsson.
Tre månader låter inte särskilt långt för en utbildning. Får ni ut rätt kompetens ur den?
– Det låter kort men det är en intensiv och praktiskt inriktad utbildning där deltagarna får 500 kodningstimmar, lika mycket som på en datalinje på universitetet. Genom rekryteringsprocessen säkerställer vi att personerna har rätt förmågor, säger Frida Larsson.
Mattias Jonsson ?håller med. Zmarta Group kommer att anställa två programmerare när dessa är klara i höst.
– Har man ett intresse och lite talang så kan man lära sig mycket på tolv veckor. Jag tror man kan lära sig de grundläggande principerna inom programmering på de veckorna. Genom Academy får vi en kvalitetsstämpel på de vi tar in och vi kommer därefter själva utbilda kandidaterna vidare internt i de verktyg och tekniker vi använder, säger han.

Publicerad 19 May 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen