Fyrbenta kollegor ska bidra till en bättre livskvalitet

Terapihundarna Rossi och Berit ett uppskattat inslag på Fogdaröd

HÖÖR. Någon att ta en skogspromenad med eller klappa och mysa med när det känns lite tungt. Besöks- och terapihundarna Rossi och Berit har många arbetsuppgifter.
Den 29 april blev de båda diplomerade som besöks- och terapihundar. Tillsammans med matte Anna Svendsen jobbar de för daglig verksamhet inom LSS på Fogdaröd i Höör.
Hundarna går på promenad två gånger om dagen. När Lokaltidningen är på besök är det Martin Krantz och Jacob Karlén som har hand om morgonpromenaden.
– Vi behöver också komma ut, konstaterar Jacob som gärna umgås med hundarna och köper godis till dem till ”fredagsmyset”.
Anna har gått en distansutbildning under nästan två års tid för att kunna diplomera sina hundar. Innan utbildningen lämplighetsprövas hunden och Socialstyrelsen har en rad riktlinjer när det gäller att ha hund på en arbetsplats.
– Staffordshire bullterrier är en tålig ras och jag har också tränat dem så att de ska lära sig att hantera olika typer av människor, till exempel genom passivitetsträning.
– ”Staffen” har rykte om sig att vara en kamphund och jag hade själv fördomar om rasen. Men de har verkligen bevisat att de gör ett jättebra jobb. De kallas ”Nanny dogs” i England för att de är så bra med barn.
Det började med att Anna hade med sig sin första hund Rossi på jobbet för ett par år sedan. Han blev så uppskattad att Annas chef tyckte att han skulle bli ett återkommande inslag i verksamheten. Till slut fick hon okej av sin arbetsgivare att gå utbildningen.
– Då hade jag skaffat Berit och beslutade att hon också skulle gå utbildningen, berättar Anna.
En terapihund ska kunna arbeta inom omsorg, vård och utbildning, till exempel med personer som har olika sjukdomar och funktionsnedsättningar eller som befinner sig i en svår livssituation. Målet är att öka personens välbefinnande och hälsa – deras livskvalitet. En terapihund arbetar med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning.
– Rossi är lite lugnare än Berit, så jag brukar ta den hunden som passar bäst beroende på vad vi ska göra.
Anna och hundarna jobbar inte bara inom daglig verksamhet, utan även med intilliggande Karolinaskolan och inom demensvården.
– Det kan vara till exempel som samtalsstöd. Det är lättare att sitta och klappa en hund än att titta någon i ögonen när man pratar om något jobbigt.
– Och många av de gamla har själva haft hund. Man märker att de blir väldigt lugna av att klappa hundarna och att de gärna vill krama dem för att få värme och närhet. Det är roligt att se effekten som hundarna har på personen, säger Anna Svendsen.

I hundrummet kan brukarna få lite egentid med hundarna. Lotta Nilsson (till vänster) och Anna Svendsen leker med Rossi.

I hundrummet kan brukarna få lite egentid med hundarna. Lotta Nilsson (till vänster) och Anna Svendsen leker med Rossi.

Publicerad 19 May 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen