Barsebäck redo för stjärnfyllda Nordea Masters

"Det ska bli en folkfest"

Av
Gustav Persson

GOLF. Efter åtta år är Sveriges största golftävling tillbaka på Barsebäck. Som vanligt kommer flera världsstjärnor, med Henrik Stenson i täten, att vara på plats för att göra upp i Nordea Masters.
Den första juni rullar årets Nordea Masters igång. En efterlängtad återkomst för tävlingen som inte varit på Barsebäck på åtta år.
– Känslan så här innan är pirrande positiv, stimulerande och glad. Det är en positiv stämning bland alla, säger Barsebäcks director of golf, Per Lindroth.
För klubben är det förstås en stor sak att få tillbaka tävlingen som tidigare avgjorts på Barsebäck nio gånger.
– För klubben och medlemmarna blir det en stolthet. Sen stärker det varumärket. Det är den här typen av tävlingar som har byggt upp Barsebäcks varumärke. Nu är det åtta år sedan så det är klart att man hoppar upp ett par snäpp när tävlingen kommer tillbaka vilket lockar fler medlemmar och gäster.      
Tävlingen har planerats länge men rent fysiskt började man den 19 april att förbereda. Då kom de första lastbilarna till banan och några dagar senare började man bygga läktare. Sedan dess har man jobbat hårt och intensivt med att få banan och allt runtomkring i ordning.
– Förväntningarna och förhoppningarna är att det ska bli en folkfest. Golfen är så klart i centrum men vi vill även sätta fokus på allt runtomkring. Vi vill även locka den breda massa som inte är intresserade av golf för att visa dem vilken fantastisk sport det är. Det är dessutom en bra plats för människor att mötas på.
Och i sann Barsebäckstil hoppas man på att det inte blir allt för lugnt och stilla under de fyra dagarna.
– Blåst vill vi ha, det skapar spänning. Sen vill åskådarna ha sol så en blandning hade varit optimalt.  
På förhand är det svårt att bedöma hur många åskådare som kommer att vara på plats. Men Lindroth säger att om det kommer över 80 000 så är man nöjda. Och med dragplåster som Henrik Stenson, Alex Norén och Lee Westwood har man bra förutsättningar.
– Jag tycker att startfältet ser väldigt bra ut. Det kommer både unga kommande stjärnor och så kryddas det med namnkunniga spelare. Nästan alla de bästa svenskarna och danskarna är på plats.
Men en helg som denna hamnar alla i skymundan av Henrik Stenson. Inte bara för att han är bästa rankad av alla utan också för att Barsebäck är stjärnans hemmabana där han fortfarande är medlem.
– Det är lätt att ta för givet att han kommer. Men Henrik är så oerhört påpassad och på den nivån att han nästan gör en uppoffring när han är med. Han ställer upp fantastiskt för klubben och det uppskattas väldigt mycket.

Publicerad 19 May 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen