Nya barnakuten i Kristianstad står snart klar

KRISTIANSTAD. För drygt ett år sedan togs första spadtaget till det som skulle bli nya barnakuten i Kristianstad. Om bara några veckor är det klart för invigning och från och med den 7 juni är avdelningen klar att ta emot patienter i åldrarna 0-18 år.
I samband med att barnakuten öppnar i anslutning till vanliga akuten passar man också på att anpassa verksamheten så att även barnkirurg och barnortoped nu kan finnas i samma lokaler.
– Ja idag tas barn emot av kirurg och ortoped på vuxenavdelningen men efter sommaren planerar vi att dessa två avdelningar också hunnit flytta in på nya barnakuten för att ha allt samlat under ett och samma tak, berättar Christine Karström, verkamhetschef, Barnakuten.
Barnakuten har fram till nu huserat på våning fyra men har i många år varit väldigt trångbodda.
– Vi har tittat på möjligheter att flytta avdelningen i många år inom sjukhusets väggar men inte funnit någon lösning. De senaste åren har vi jobbat för att få tillstånd att bygga ut så det är ett arbete som tagit lång tid att förverkliga men nu äntligen är det snart klart för inflyttning, vilket känns väldigt bra, säger Christine Karström.
De nya lokalerna innebär 824 kvadratmeter i anslutning till vuxenakuten. Barntriagen flyttar in på barnakuten och alla barn kommer att tas emot i barnanpassade lokaler.
– Detta kommer att bli så mycket smidigare för alla parter och kommer att innebära en rad samordningsvinster för oss. Våra gamla lokaler blir dessutom dagavdelning då barnavdelningens dagvård också varit trångbodda en längre tid.
I de nya lokalerna kommer även att finnas infektionsrum med separat ingång och eget väntrum.

Publicerad 18 May 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen