Hundbedragarens offer hittills – fem valpar

Veterinär intygade att en hund var helt frisk trots att kullsyskon var dödssjuka

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

LUND/HELSINGBORG. Kvinnan misstänks ha sålt smuggelhundar med hjälp av förfalskade dokument. Nu framkommer nya fall där ägare tvingats avliva sina djur. Samtidigt fortsätter den misstänkta kvinnan att lägga ut annonser på nätet.
Efter vår artikel om lille Frasse som dog efter bara 3,5 veckor hos familjen Pettersson har flera personer hört av sig till Lokaltidningen. De har alla köpt hund av samma kvinna i Helsingborgsområdet. I ett av fallen har hon använt ett mellannamn och ett annat förnamn än tilltalsnamnet, i övriga har hon använt sitt eget namn.
Lokaltidningen kan nu avslöja att kvinnan hittills blivit polisanmäld av minst fyra köpare för bland annat urkundsförfalskning och hundsmuggling det senaste året.
Hundar från minst tre kullar har sålts och hon har sålt sjuka hundar av minst två raser.
En kvinna som heter Josefin och bor i Lunds kommun köpte i början av mars i år en Pomeranian av Helsingborgskvinnan.
Efter att ha läst Lokaltidningens artiklar bestämde hon sig i fredags för att polisanmäla Helsingborgskvinnan.
Josefine och sambon hade bestämt sig för att skaffa hund och fick kontakt med säljaren på Blocket.
– Det verkade seriöst och vi reagerade inte särskilt när hon bad oss komma till kolonistugan för att titta på valpen, berättar Josefin.
Där fanns förutom säljaren och valpen också en vuxen pomeraniantik.
– Säljaren påstod att det var mamman, men det kan ju ha varit vilken hund som helst, säger Josefin. 
Säljaren ville bara ha kontanter, så de tog ut det och gick igenom pappren som var i sin ordning. Det fanns bland annat ett veterinärintyg som de fick med sig, liksom den ljuvliga valpen Ninni.
– Redan dagen efter blev hon dålig och fick blodig diarré. Vi trodde först att hon längtade efter sina syskon och var nervös, men när vi kontaktade djursjukhuset fick vi en chock, berättar Josefin.
Det visade sig att hunden drabbats av något virus.
– Hon fick ligga inne med dropp, men när vi senare fick prata med veterinären förklarade hon att det inte fanns mer att göra. Ninni var så liten och svag att hon inte skulle klara sig, säger Josefin.
De beslöt att avliva Ninni och hon somnade in en vecka efter affären.
Säljaren intygade också att hon tecknat valpförsäkring, men det var inte sant. Därför dog valpen innan karenstiden gått ut, och Josefine får inte ett öre från försäkringsbolaget. 
– Bara det dygn som Ninni låg inne kostade 11 000 kronor, berättar Josefin.
Hon har gång på gång sökt säljaren och en gång fick hon tag i henne.
– Hon sa bara att hunden var frisk när hon såldes och att jag fick skylla mig själv som inte hade kollat upp allt bättre. När jag sa att skulle gå vidare med det sa hon bara "Lycka till" berättar Josefin. Hon väljer att berätta för att inte fler ska drabbas.
– Jag vill att hon straffas så att hon inte utsätter fler människor och framförallt hundar för detta, säger Josefin.
Nu finns det åter en liten valp i deras hem.
– I torsdags hämtade vi en pudelvalp hos en mycket seriös uppfödare. Den här gånger har vi verkligen kollat upp allt, säger Josefin.
Lokaltidningen har också talat med Madeleine Rahm från Norrköping, som i lördags köpte en hund av samma kvinna.
– Igår fick jag avliva den. Det är den värsta dagen i mitt liv, säger Madeleine Rahm till Lokaltidningen. Hon hade också fått köpa sin hund på kvinnans kolonilott. 
Madeleine Rahm ringde till en veterinär som intygade att hunden var utan anmärkning. Den veterinär som vårdade hennes hund tills den dog säger att intyget var helt felaktigt. 
– Bland annat stod det att det var en fransk bulldog, det får inte stå om inte hunden har stamtavla, berättar Madeleine Rahm. 
När hon pratade med veterinären som skrivit intyget sa han att han hört om andra hundar från samma kull som blivit sjuka, men att han inte tänkte på att säga det till henne.
– Hur kan han säga att det inte finns någon orsak till oro, när han visste att andra hundar från kullen var dödssjuka, undrar Madeleine Rahm.
Hon lever nu i skräck för Gardia,  som hunden dog av, har spridit sig.
– Det kan drabba människor också, så jag är rädd för att mina barn ska bli sjuka. Vi har också en katt och hunden fick leka med en väns hund, så risken är stor att de blivit smittade, förklarar Madeleine Rahm
Lokaltidningen har också varit i kontakt med en kvinna från Uppsala som köpte en hund av kvinnan. Även här var alla papper i ordning, men redan efter några dagar fick hunden en hemsk hosta.
Kvinnan tog hunden till veterinären, som konstaterade att den var allvarligt sjuk i luftvägarna. Efter en vecka dog valpen.
Valpen hade också ett sår i nacken och enligt veterinären har säljaren sannolikt gjort ett hål och stoppat in ett chip från en annan hund i valpens nacke.
– Jag försökte få tag på säljaren och hon svarade första gången och därefter så slutade hon att svara. Jag köpte valpen för 14 000 och veterinärkostnaderna blev på 15 000 och försäkringsbolaget betalade inte ut en krona, berättar köparen.
Säljaren är tidigare ostraffad, men nu finns minst fyra polisanmälningar mot henne, eftersom hon misstänks ha förfalskat handlingar och sålt dödssjuka smuggelhundar. Två fall har inträffat i år och två förra året.
Försäljaren lade i måndags ut en ny annons om ytterligare två hundar som hon hade till salu. Det var "två ljuvliga fransk bulldog-tjejer". De var enligt annonsen chipmärkta och med veterinärintyg som var utan anmärkning.
Hon skrev att det viktigaste inte var att tjäna pengar, utan att hundarna skulle få bra ägare. Därför sålde hon dem för 9 000 kronor styck, istället för det gängse priset på cirka 15 000 kronor.
När Lokaltidningen kontaktar henne vill hon inte svara på några frågor. Några timmar senare är annonsen borttagen.
Lokaltidningen har talat med polisens utredare Aleksandar Nilovic.
– Jag kan berätta att vi de senaste dagarna har fått in tre anmälningar som jag arbetar med, förklarar han.
ÄR DU DRABBAD? Mejla reportern på anders.bergquist@lokaltidningen.se
LÄS MER: Försäljaren var en bedragare - Frasse fick avlivas

Publicerad 18 May 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen