Louise vill uppleva makens glädje innan hon dör

Samlar in pengar för att förverkliga deras drömmar

LAHOLM.  Motgångarna har varit många i 40-åriga Louise Johanssons liv. 2004 blev hon förlamad från midjan efter en bilolycka och för en månad sedan fick hon beskedet att hennes hudcellscancer spridit sig till lymfkörtlarna. Med mindre än tre år kvar samlar hon nu in pengar för att kunna förverkliga några av sina drömmar innan hon dör.
– Jag vill skapa så många minnen som möjligt, medan jag kan, säger hon.
Beskedet om att Louises hudcellscancer spridit sig till lymfkörtlarna och att det inte finns något mer att göra, kom för bara en månad sedan. Trots det är det med stort lugn och tillförsikt som hon talar om framtiden och om det hon vill hinna göra och uppleva innan hon dör.
– Det finns så mycket som vi har pratat om att göra, som aldrig blivit av. Vi har tänkt att vi kan göra det sen när vi blir gamla. Nu blir det inte så.
Själv har Louise förlikat sig med tanken om att hennes dagar är räknade. Det hon oroar sig för är familjen.
– Att veta att jag inte kommer att bli gammal tillsammans med min man krossar mitt hjärta och jag oroar mig för familjen. Det är de som ska leva med sorgen och smärtan.
– Vi vet alla att vi ska dö någon gång, men att döden kommer nu, när jag precis börjat leva igen efter olyckan, var jag inte beredd på, säger Louise.
Enligt läkarna är Louises cancerform en av de mest aggressiva och allt som återstår är att ge henne ett så drägligt liv som möjligt den tid som är kvar. Uppskattningsvis har hon tre år kvar att leva. Och leva är precis vad Louise tänker göra.
– Jag kommer vara väldigt egoistisk med tiden som är kvar. Jag kommer fokusera helt på mig själv och min man och se till att vi gör så mycket som möjligt av sista tiden.
Högst på Louises lista över saker hon vill hinna göra står ”tävlingslicens i racing”, inte för henne själv utan för hennes man.
– Det är något som han alltid drömt om. När vi gifte oss fick han pengar till licensen, men i och med bilolyckan, som inträffade bara fem veckor efter bröllopet, har de pengarna fått användas till annat.
– Jag skulle vilja ge honom den lyckan innan jag dör. Det hade känts bra i själen.
Utöver tävlingslicensen hoppas Louise även få möjlighet att förverkliga en längre resa med sin man.
– Jag har alltid varit äventyrlig av mig och sysslar sedan ganska nyligen med både kitesurfing och SUP (Stand up paddel). Det skulle vara fantastiskt att hinna göra en upplevelseresa tillsammans.  
För att få ihop pengar har Louise och hennes familj startat en insamling via crowdfundingsidan Justgiving.com, med målet 100 000 kronor.
Men tiden är knapp. Ska drömmarna förverkligas måste det ske inom ett år.
– Därefter kommer jag vara för sjuk för att orka och då kan vi glömma det. Just nu har vi fått in 4 000 kronor. Jag är jätteglad för det.

Publicerad 16 May 2017 15:56

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen