Köpte lägenheter för nyanlända – före säljstart

Liberalerna: "En gräns har passerats i Lundapolitiken"

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

VEBERÖD. Kommunen köper tre bostadsrätter i Veberöd som nyanlända ska få bo i. Beslutet togs på senaste servicenämnden då endast Liberalerna reserverade sig mot beslutet.
– Det finns ett antal skäl till detta. Ett bärande handlar om vilka signaler vi vill skicka. För vår del vill vi koppla att hårt arbete och sparande ska löna sig, säger Inger Tolsved Rosenkvist (L), andra vice ordförande i servicenämnden.
Johan Lambreus Mattsson (MP) ordförande i Servicenämnden säger att lägenheterna hyrs ut till de nyanlända och behålls i kommunens ägo. De köps alltså inte till familjerna.
– De är i lägenheten på helt andra villkor än sina grannar. Jag har ingen förståelse för Liberalernas invändningar för det är inte samma sak, säger Johan Lambreus Mattsson.
Lägenheterna tillhör Ikeas Bo klok-projekt i Veberöd. Först på torsdag den 18 maj får allmänheten möjlighet att lämna intresse då försäljningen av Bo Klok-lägenheterna startar på Ikea i Malmö. Då kan intresserade lämna en turordningsanmälan. Därefter dras en turordningslista som avgör vem som får välja lägenhet först, nummer två och så vidare. De aktuella lägenheterna är ettor, tvåor, treor och fyror. BoKlok Annelund kommer ligga i ett nytt bostadsområde i sydvästra delen av Veberöd.
Men förslaget att köpa tre lägenheter kan vara, bara början. I förslaget till budget från socialdemokraterna och miljöpartiet som släpptes i veckan framgår att de vill avsätta 75 miljoner kronor för att köpa lägenheter till nyanlända.
Varför köper ni lägenheter?
– Huvudskälet är att det här blir billigare totalt sett, än att de ska bo på hotell eller i baracker. Priset är huvudanledningen. Sen är också integrationseffekten mycket bättre. Att LKF bygger modulbostäder är jättemycket dyrare. Här har vi kvar ett värde, säger Johan Lambreus Mattsson.
Han poängterar att de inte går in och tävlar om bostäder utan köper ur nyproduktion till ett fastställt pris.
– Det här är en mycket liten andel sett till det totala beståndet, säger Johan Lambreus Mattsson.
Men i er budget har ni avsett 75 miljoner kronor till framtida köp. Det är väl inte en liten andel?
– Ja, men vi har lagkrav på att ta emot ensamkommande. I Veberöd är det bara tre lägenheter i det här beståndet. Vi jobbar ständigt med att hitta olika lösningar. Att köpa moduler eller hotellösningar är mycket dyrare.
Tolsved Rosenkvist beskriver det dock som en gräns nu har passerats i Lundapolitiken. Hon exemplifierar med om någon har sparat ihop pengar för att köpa en bostadsrätt.
– Flyttar det då in någon vid sidan om som fått lägenheten av kommunen så skickar det signalen att hårt arbete inte lönar sig. Det är en stor risk att det skickar fel signaler.
Kostnaden för två fyror och en trea blev totalt 4 050 000 kronor.

Publicerad 12 May 2017 16:03

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen