Här erbjuds alla unga som är långtidsarbetslösa jobb

HÄSSLEHOLM. Hässleholms kommun har sedan 2015 erbjudit långtidsarbetslösa ungdomar arbete under ett år. I år tar man det ett steg längre och erbjuder samtliga långtidsarbetslösa ungdomar i åldrarna 20-29 möjligheten till jobb inom kommunen.
– Genom statliga bidrag kan vi erbjuda denna möjligheten som vi tror kan ge många positiva möjligheter och kan bidra till att bryta den negativa trend som många unga hamnat i, Jörgen Bergvall verksamhetschef Arbetsmarknadsenheten.
Under april månad kallades samtliga ungdomar i åldrarna 20-29 år som varit arbetslösa längre än 18 månader till en intervju  av Arbetsförmedlingen hos kommunen.  Krav för att få söka en tjänst var motivation, vilja och intresse.
Totalt kom ett 20-tal unga som sökte arbete på intervju och man jobbar nu för att hitta en lämplig tjänst till dessa. Vad det beror på att inte alla unga i den aktuella målgruppen var närvarande vet man inte.
– Det kan vara mycket som spelar in. Sjukdom, eller att man har andra arbete på gång kan vara en anledning, menar Jörgen Bergvall.
Målet är dock att samtliga ska kunna erbjudas arbete. Ett projekt som fortlöper över hela året.
Redan nu finns ett 30-tal unga ute i jobb inom projektet och det rör sig om tjänster inom allt från barnomsorg och äldrevård, till lokalvård och it.
– För arbetsgivaren är det här också något som är väldigt positivt, säger Marie Söderqvist, personalchef Hässleholms kommun.
– Vi, precis som den offentliga sektorn står inför stora utmaningar när det gäller personalförsörjning. Det handlar om att verksamheten växer när befolkningen blir äldre och fler behöver stöd, samtidigt som det föds fler barn.
Ungdomarna som matchats med ett jobb får en lön på 18 000 kronor upp till 24 år och därefter är lönen 20 000 kronor varav den största delen finansieras genom statligt bidrag.
– Vårt mål är att dessa jobb ska leda till fortsatt arbete och vi har som målsättning att sju av tio ungdomar ska hitta en permanent arbetslösning genom det här projektet, säger Jörgen Bergvall.
Andreas Fabricius från Hässleholm, Andrew Price från Tyringe och Susanne Andersson från Vinslöv gick alla in i projektet under 2016 och är nöjda med sina jobb inom kommunen.
– När man gått arbetslös länge så känns det bra att äntligen få vara på en plats där man är en tillgång. Det stärker en som person och jag har precis fått förlängt ytterligare ett år, vilket känns väldigt bra, säger Susanne Andersson som jobbar administrativt på Kulturskolan.
Andreas Fabricius håller med. Att efter en lång tids arbetslöshet känns det bra att ha hittat ett jobb som han trivs med och förhoppningen är att han ska läsa till fritidspedagog så småningom.
– Jag började först på en förskola men det kändes inte helt rätt. Som fritidspedagog trivs jag väldigt bra och det är skönt att få vara en del av samhället istället för en belastning för det.
Andrew Price flyttade till Tyringe från Wales för sex år sedan. Trots jobbsökande hittade han inget och planerade att flytta hem igen. Men som en del av projektet är han nu som it-tekniker på kommunens it-avdelning och har efter ett år fått förlängt ytterligare ett år.
– Hade jag inte fått det här hade jag nog tvingats flytta hem. Jag trivs otroligt bra och har precis tagit körkort, köpt bil och ska snart köpa hus. Nu stannar jag här och hoppas att jag får stanna på jobbet också.

Publicerad 12 May 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen