Så här undviker du att orsaka en gräsbrand

Störst risk för gräsbrand under året är i maj månad

Av
Julia Pileby

Julia Pileby

ÖSTERLEN. Störst risk för gräsbrand under året är i maj månad. Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, Sörf, uppmanar till försiktighet om man tänker elda trädgårdsavfall den närmsta tiden.
Enligt SMHI utgör hela den tidiga våren en högre risk för gräsbränder. Så tidigt som strax efter snösmältningen kan bränder blossa upp.
Enligt Martin Andersson, operativ chef vid Sörf, är det fjolårsgräset som lätt antänds.
– Det gula gräset som ligger överst har lätt för att börja brinna. Det ska man tänka på om man tänker elda trädgårdsavfall eller liknande, säger Martin Andersson.

Gräsbrandsrisken uppskattas utifrån hur fuktigt det är i marken. SMHI anger risken som ”stor” eller ”liten/måttlig”. På våren är det visserligen fuktigt i marken, men förra årets gräs förblir torrt.
– Det gamla gräset suger inte upp fukten på samma sätt som det nya frodiga gräset gör, därför blir det väldigt lättantändligt, säger Martin Andersson.

Han tycker att det är viktigt att tänka på den stora gräsbrandsrisken om man planerar att elda nu i maj.
– Det är störst risk när man ska elda trädgårdsavfall. Det man ska tänka på är vinden. Elda inte när det blåser ute. Man får inte heller elda inom detaljplanerat område och man ska se till att ha avstånd till grannen, god uppsikt och se till att ha möjlighet att släcka.
Det har redan skett några gräsbränder på Österlen.
– Vi har haft några stycken, men hittills har det varit värre längre upp i landet, säger Martin Andersson.


Publicerad 09 May 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen