Anna, 54, tar fajten mot kroppshetsen

"Jag ville utmana mig själv"

Av
Gustav Persson

MALMÖ. Anna, 54, tröttnade på hetsen i samhället där hon upplevde att hon aldrig fick känna sig nöjd med sin egen kropp. För att hjälpa sig själv slutade Anna att banta och startade istället ett Instagramkonto med fokus på kroppspositivism. Det visade sig att bilderna inte bara hjälpte henne själv utan också många andra kvinnor.
Anna från Malmö var trött på att aldrig känna sig nöjd med sin kropp. För ett halvt år sedan kände Anna att hon inte orkade med jakten på den perfekta smala kroppen mer. Så hon startade Instagramkontot "notondietanymore" som sprider kroppspositivism. Anna lägger helt enkelt upp bilder på sig själv – ibland fullt påklädd och ibland lite mindre påklädd. Hon skriver även texter till många av bilderna. Bland annat om samhällets syn på kroppar som avviker från normkroppen. 
– När jag startade kontot var det mer för min egen skull. Jag ville utmana mig själv och försöka se på mig själv med andra ögon än de där kritiska. Att försöka vara lite snällare mot mig själv helt enkelt.
Sedan Anna startade kontot har hon varit flitig på att lägga upp inlägg. Och drygt ett halvt år senare har hon också uppnått målet hon från början hade.
– Det har hjälpt mig jättemycket. På kontot är det mycket fokus på min kropp. Och det är lite det som är grejen för att släppa fokus på den på något sätt. Jag står inte alls och studerar mig själv i detalj längre. Jag gillar inte alltid det jag ser men jag accepterar numera min kropp. Den bara är där, varken mer eller mindre. Det är en kropp, helt enkelt. 
Även om kontot från början var tänkt att hjälpa Anna själv har hon fått en lite annan roll idag. Över 4 500 personer följer henne och många hör av sig.
– När jag får höra att det jag gör hjälper andra känns det väldigt roligt och skönt. Kan jag hjälpa eller förändra någons negativa syn på den egna kroppen är jag jätteglad.
Saknade du själv något liknande när du var yngre?
– Inte då kanske, men så här i efterhand tänker jag att det hade varit bra om det fanns något liknande när vi var unga. Det är skönt att se andra som ser ut som en själv. Var man än tittar annars, i reklam och tv, så är i princip alla smala. Och om det är någon tjock person med så är de ofta roliga, blir förlöjligade eller i någon slags förändring. Att vara tjock och okej finns inte.
Och det är egentligen det Anna brinner för. Hon är inte ute efter att lyfta fram sig själv utan är kritisk till hur det ser ut i samhället och vill få till en förändring.
Men trots att Instagramkontot har hjälpt henne tror hon inte att det är lösningen för alla.
– Det beror nog lite på hur man är som person. Man får en del skit också. Det är både kvinnor och män som har skrivit och tycker att jag borde skämmas. De tycker inte att man ska visa upp kroppen på det viset.
– Men det är ingen som tänker på att vi omges av lättklädda kroppar hela tiden, i reklam och annat. Men då är det normkroppar vi ser. Vi är inte vana att se kroppar som inte följer normen, och därför blir det så starka reaktioner hos många. 

Publicerad 03 May 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen