Byn sluter upp bakom rånade Ica-butiken

Butikschefen: ”Deras värme känns in i hjärtat”

BORRBY. Under torsdagskvällen drabbades de anställda på Ica Klockareboden i Borrby av det värsta en butiksanställd kan utsättas för. Strax innan stängning rusade en man in och hotade personalen med kniv. I tumultet blev kassören rispad i huvudet, innan gärningsmannen flydde från butiken.
Dagen efter det brutala rånet är all personal på plats och butiken håller öppet som vanligt.
– Polisen var klar med den tekniska undersökningen under morgonen, så vi kunde öppna som vanligt klockan 8, säger butikschef Christoffer Yngve till Lokaltidningen.
Men rikligt som vanligt har det inte varit på Ica klockareboden denna fredag.
– Det har varit lite chockartat om man säger så. Det som hände i går är det värsta vi har varit med om. Det värsta en butiksanställd kan vara med om. Det är klart att det påverkar, säger Christoffer Yngve, som under dagen valt att kalla in all personal, även de som skulle varit lediga.
– Vi tycker det är viktigt att alla får vara delaktiga en sån här dag. Även om man inte drabbats personligen så påverkas man av sånt här.
Under dagen har personalen erbjudits både gruppsamtal och enskilda samtal för att bearbeta det som har hänt. Även Icas säkerhetsavdelning och en psykolog har varit inkopplade.
Men det är inte heller enbart Icas personal som påverkas av torsdagens brutala rån. Även byborna är skärrade över det som hänt.
– Det är klart att alla påverkas på en sån här liten ort. Men Borrby är en härlig by. När det händer något går vi samman och blir starkare ihop. Responsen vi fått av våra kunder under dagen har varit helt fantastisk. De har varit väldigt förstående och brytt sig om oss anställda. Deras värme känns in i hjärtat.
Kassören som skadades under rånet mår efter omständigheterna bra.
– Han har varit här i dag och gått runt i butiken. Fysiskt mår han bra. Det psykiska får vi se. Det blir det som blir det jobbiga, säger Christoffer Yngve.
Under fredagseftermiddagen har Ystadspolisen gått ut med en vädjan på Facebook där de efterlyser iakttagelser från kvällen.
“Polisen i Ystad söker kontakt med personer som befunnit sig i närheten av ICA supermarket Klockarboden i Borrby mellan klockan 19:00-20:30 med anledning av rånet som skedde där igår den 20 april. Även personer som pratat med polisen men inte blivit förhörda på plats önskar vi komma i kontakt med igen. Ring 11414”

Publicerad 21 April 2017 16:55

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen