Terrordådet:

Detta vet vi efter fredagens attentat

Av
Anders G Bergquist Sanna Hjalmarsson Anders Sjölin Marek Stefaniak

SVERIGE. Detta vet vi efter fredagsens terrorattentat i Stockholm.
Fredag 14. 53: En lastbil framförs i hög hastighet längs Drottninggatan där hundratals personer promenerar. Lastbilen kör på flera personer innan den till slut kör rakt in i hörnentrén på Åhlens City.
Tre personer avlider på Drottninggatan och en senare på sjukhus.
Ytterligare tio personer vårdas på sjukhus, varav fyra med allvarliga skador. Två av dem vårdas på intensivvårdsavdelning.
Jonas Hysing, nationell kommenderingschef, uppger att trea de fyra personer som dödades i terrorattentatet har identifierats och att deras anhöriga har underrättats. Uppgifter om ålder och kön lämnas inte ut. Polisen arbetar vidare med att identifiera det fjärde offret.
Under fredagskvällen greps en 39-årig man i Märsta. Mannen anhölls under fredagsnatten på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Enligt uppgifter från polisen ska 39-åringen vara den man som kört lastbilen.
Lastbilen som användes vid attentatet, ägs av Spendrups bryggeri och stals tidigare under fredagen. Enligt vittnen ska gärningsmannen ha dragit ut föraren ur fordonet när han stannat för att leverera gods.
I lastbilen hittades sprängmedel. Fordonet har bärgats från platsen.
Under lördagen rapporterades det i media om ytterligare gripanden, men enligt uppgifter från polisen till Aftonbladet är det endast 39-åringen som gripits för inblandning i dådet.
Under lördagskvällen meddelande polisen att brottsplatsundersökningen var klar och strax därefter hävdes avspärrningen runt brottsplatsen.
I Skåne har polisen upprättat en så kallad särskild händelse och gått in i stabsläge. Runt om i länet syns tungt beväpnad polis bevaka olika oubilka platser och trafikledningspunkter i syfte att förebygga och förhindra ett attentat i syd.
Under lördagskvllen spärrades ett stort område kring köpcentret Emporia i Malmö av då det inkommit larm om misstänkt farlig föremål i parkeringshuset. Bombskyddet tillkallades, men efter teknisk undersökning av föremålet kunde man konstatera att det var ofarligt. Avspärrningarna hävdes strax därefter.
UPPDATERING: Alla fyra dödsoffren har identifierats. Två av offren är svenskar, en är britt och en är från Beligen. Med hänsyn till de anhöriga ges ingen mer information om kön och ålder.
Utöver den 39-årige man som misstänks ha kört lastbilen har under söndagen ännu en man anhållits skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord.
 
Nedan följer vår tidigare rapportering minut för minut.

 
Natten fredag - lördag
* En 39-årig man har anhållits på snnolika skäl misstämkt för terrorbrott genom mord. enligt uppgifter från polisen ska detta vara mannen som körde kastbilen.
* Lastbilen har bärgats från Drottninggatan
* Sex av de femton personer som vårdats på sjukhus för sina skador har kunnat åka hem. Ytterligare nio personer, varav ett barn vårdas fortfarande på sjukhus.
 
01.35: Polisen bekräftar nu att ytterligare en person har gripits för terrordådet. Det rör sig om en yngre man som greps i Hjulsta. Han ska ha någon form av koppling till den man som greps i Märsta.

00.47: Två tungbärgare har kört fram till Åhléns city för att dra bort den Spendrupslastbil som terroristen använde.

23.30: Expressen uppger att ytterligare en person gripits. Det ska vara nationella insatsstyrkan som gripit en ung man i Hjulsta.

22.30: Enligt Aftonbladet är den gripne en 39-årig man som är medborgare i Uzbekistan. Han ska enligt tidningen bland annat tidigare uttryckt uppskattning för IS.

22.00: Statsminister Stefan Löfven är på plats vid avspärrningarna vid brottsplatsen och lägger ned ett stort fång rosor och tänder ett ljus.

21.40: Statsminister Stefan Löfven meddelar vid en presskonferens att regeringen fattat beslut om förstärkt gränskontroll. Statsministern kommer med ett tydligt budskap till alla terrorister:

– Ni kan inte kuva oss, ni kan inte styra våra liv, ni kommer aldrig att vinna.

LÄS MER: "Ni kommer aldrig att vinna"

21.27: På polisens presskonferens bekräftar de att en man har gripits och att han ser ut som mannen som efterlysts. Han har betett sig på ett märkligt sätt i en butik, vilket gjorde att personal kallade på polis.

Fyra personer är avlidna och 15 är skadade. Enligt spaningsledaren Stefan Hector kan det bli fler som avlider.
Gränskontroll har av polisen beslutats av alla som lämnar landet. Det gäller tills dess att regeringen bestämmer annorlunda.
– Vi kan inte lämna några garantier att det inte blir fler terrordåd, men vi ska inte låta oss skrämmas.

Alla ska leva sitt liv precis som vanligt och inte skrämmas av detta, säger Stefan Hector som är spaningsledare.
 
20.42: Enligt sjukvården ska fyra personer ha avlidit. 15 personer är skadade, varav nio allvarligt. Två barn är bland de skadade.
 
20.40: Polisen bekräftar att en person har gripits i Märsta, misstänkt för någon form av inblandning i terrordådet.

20.15: Enligt Aftonbladet har en person gripits i Märsta. Han ska ha sagt att han är skyldig till terrordådet och mannen ska likna den man som bland annat Lokaltidningen publicerat en bild på.
 
19.30: Kungahuset meddelar att Kungen och Drottningen avbryter sin resa och återvänder till Sverige från Brasilien. Tills de kommit hem är kronprinsessan Victoria riksföreståndare.
Regeringen inleder inom kort ett krissammanträde.
 
19.00: Tågen får nu åter stanna på Stockholms central, så fjärrtågen börjar snart gå. Tunnelbanestationerna T-centralen och Hötorget okmmer fortsättningsvis att vara avstängda.

18.55: Två personer uppges ha hämtats in till förhör. Enligt polisen är de inte misstänkta utan hörs "upplysningsvis".
 
18.00: Polisen går ut med bilder på en man som man vill komma i kontakt med.

LÄS MER: Man på övervakningsbilder söks
 
17.42: Polisen i region Syd har tagit beslut om särskild händelse. Det innebär bland annat ökade kontroller på Öresundsbron och därför har hälften av betalstationerna stängt. Polisen varnar för att det kommer att bli köer.

LÄS MER: Poliser med automatvapen i Skåne

LÄS MER: Bevakningen ger kaos på Öresundsbron

16.30: Alla tåg är förbjudna att köra till Stockholms central, vilket leder till tidvis stora förseningar på södra stambanan.
Även tåg från Skåne och resten av Sydsverige kan påverkas.

15.45: Polisen uppmanar alla att lämna Stockholms centrum och evakuering pågår för närvarande, där poliser tvingar personer att utrymma centrum. All kollektivtrafik är inställd och i centrum är det också omöjligt att ta sig fram med bil.

LÄS MER: Bildspecial från Stockholm
 
Larmet om att en lastbil kört på flera människor på Drottninggatan i Stockholm, och sedan kört in i Åhléns city, kom klockan 14.53. All trafik runt city, inklusive tunnelbana och tåg stängdes av och polisen uppmanade personer att inte röra sig i centrala Stockholm. Minst fyra personer har dödats och minst femton har skadats, varav nio allvarligt, uppgav polisen på en presskonferens. Statsminister Stefan Löfven säger ”Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på att det här är ett terrordåd." Han uppmanade senare på en presskonferens alla att agera som vanligt. 
"Våra fiender är de avskyvärda mördarna - inte varandra" sa han i det känslosamma talet. Därefter åkte han till avspärrningarna vid brottsplatsen och lade ned ett stort fång med rosor.
I går kväll greps en medelålders man i Märsta och anhölls senare. Det ska vara samma man som polisen tidigare gått ut med bild på. Vid 23-tiden greps ytterligare en person i Hjulsta utanför Stockholm.
Regeringskansliet var länge nedstängt och på kvällen höll regeringen ett extra sammanträde. Säpo uppger att lastbilen som använts kapades tidigare på dagen och tillhör öl- och läsktillverkaren Spendrups.   

Publicerad 07 April 2017 17:35