Kommunal chef petas efter uttalande om nyanlända

"Ber om ursäkt till dem som eventuellt har tagit illa vid sig"

HÖRBY. Hörby kommuns ekonomichef Robert Odeberger petas från alla uppdrag där han representerar kommunen. Orsaken är hans uttalanden om nyanlända i en intervju med Kvällsposten.

– Jag uttalade mig på ett sätt som jag inte borde och i frågor som inte är mitt ansvarsområde. Jag beklagar detta och ber om ursäkt till dem som eventuellt har tagit illa vid sig, säger Robert Odeberger i ett pressmeddelande.
Ekonomichefen fällde sina uttalanden när han blev intervjuad i egenskap av VD för kommunala Hörbybostäder. Intervjun handlade bland annat om kommunens arbete med att hitta bostad åt 64 nyanlända.

”Om Sverige hade haft 50 miljoner etniska svenskar så hade det inte varit några bekymmer. Men vi är inte så många”, säger Robert Odeberger bland annat i intervjun.

Detta och andra uttalanden i artikeln har väckt starka reaktioner. En som reagerat är kommunalrådet Susanne Meijer (S).

– Jag och hela den politiska majoriteten tar starkt avstånd från de här åsikterna. De strider mot vår värdegrund där alla behöver känna ansvar för helheten, och som alla som representerar Hörby kommun förväntas följa. Vi förväntar oss att beslut som tas respekteras och förverkligas med kraft. Har man personliga åsikter som hindrar en från att fullfölja sitt uppdrag, så är man inte lämplig att representera Hörby kommun, säger Susanne Meijer.

Efter intervjun har Hörbys kommunchef Johan Eriksson och styrelsen för Hörbybostäder haft ”allvarliga och djupa samtal” med Robert Odeberger. Och nu står det alltså klart att han ersätts med omedelbar verkan i sammanhang där han representerar kommunen. Beslutet gäller dock inte uppdraget som ekonomichef.

– Han ska bara arbeta med frågor som har direkt ekonomisk karaktär, där vi har fullt förtroende för honom. I alla andra sammanhang kommer han att ersättas av andra medarbetare. Det vore direkt olämpligt att låta en person som så tydlig uttalat sig mot vad Hörby kommun står för, fortsätta att representeras oss, säger Susanne Meijer.

När det gäller Robert Odebergers framtid som VD för bostadsbolaget kommer detta att diskuteras vid ett extra styrelsemöte senare i veckan.

LÄS MER: Kommunalråd kritiserar uttalande om flyktingar

Publicerad 20 March 2017 13:27

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen