Hon skriver brev till serieskytten Peter Mangs

"De sa att min bror varit med i en cykelolycka"

MALMÖ. Hennes 16-åriga bror sköts i huvudet på väg till fotbollsträningen. Efter flera år häktades serieskytten Peter Mangs misstäkt för dådet, men han dömdes aldrig för attacken. Många frågor förblev obesvarade. Frågor som systern Manal Masri hoppas få svar på i thrillerdokumentären ”Brev till en seriemördare”, som har premiär senare i vår. 
Det var en sen novemberkväll 2006 som familjen fick samtalet från akuten.
– De sa att min bror varit med i en cykelolycka. Det var först när vi alla var på sjukhuset som vi fick reda på vad som egentligen hänt. Vi förväntade oss att han brutit armen. Det visade sig att han blivit skjuten, med fem skott, varav två i huvudet, berättar Manal Masri. 
Som genom ett mirakel överlevde Manals bror attentatet, men skotten har satt spår både hos honom och familjen.
– Det här är något som han kommer att få leva med resten av sitt liv.
Manal Masri som är en välkänd kulturprofil i Malmö är van vid att berätta historier, men att berätta familjens egen var långt ifrån självklart.
– Jag är en skrivande person i grunden och har hållit på mycket med både film, teater och radioteater. Att berätta historier är det jag gör. Men beslutet att berätta min egen historia var svårt att ta.
– När jag började dokumentera det som skedde runt omkring mig och familjen, då för tio år sedan, var det som ett sätt att bearbeta det som hänt.  
Fyra år efter dådet greps Peter Mangs, bland annat misstänkt för attacken mot Manals lillebror. Men Mangs dömdes aldrig för just detta dåd och händelsen förblev ouppklarad. 
– Jag bestämde mig då för att själv söka efter svar. Jag var tvungen att veta vad som egentligen hände den där kvällen, säger Manal, som bland annat skrev ett brev till den ende person som egentligen kunde svara på frågorna, nämligen skytten själv.
Efter sju år av dokumentation och researcharbete är filmen ”Brev till en seriemördare” snart klar. Den 24 mars I mars ska den ha premiär på de svenska biograferna. 
– Filmen tar avstamp i dådet, kvällen då skjutningen inträffade och man får följa min resa när försöker ta reda på vad det var som hände den kvällen. 
 – Men filmen handlar inte bara om vad som hände i Malmö för tio år sedan. Det skildrar mycket av vad som händer just nu, med hatbrott som sker runt om i världen. Jag hoppas att min film ska väcka diskussion på flera plan.

Publicerad 20 March 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen