Felbehandlad patient hotade skada läkare

Ville ha ekonomisk ersättning resten av sitt liv

MALMÖ. Genom hotfulla brev, sms och facebookinlägg ska den nu 68-årige malmöbon upprepade gånger ha hotat att skada sin läkare. Nu döms han för olaga hot, ofredande och försök till utpressning.
Mannen som är hemmahörande i Malmö har tidigare varit patient på den vårdcentral som läkaren är knuten till.
Det var i slutet av 2015 som hoten mot läkaren började via brev och sms.
Mannen, som enligt egen utsago, plågats av smärtor i kroppen under lång tid hävdade då att läkaren inte undersökt honom ordentligt när hans hälsa var dålig och att han även blivit sjuk av den medicin som läkaren skrivit ut till honom.
I ett första brev, daterat 16 december 2015, kräver mannen, med anledning av detta, läkaren på ersättning för ekonomisk skada med anledning av felbehandling.
I brevet skriver mannen att det är läkarens fel att han behövde gå i pension redan vid 62 års ålder och att han nu tvingas klara sig på en liten pension.
I brevet hotar han bland annat med att begå ett brott så att han hamnar i fängelse.
 ”Då kunde jag ”leva billigt” och äta bättre mat än jag har råd nu. Och så kunde jag spara en stor del av min lilla pension samtidigt! Det skulle vara en utväg, om jag inte får något skadestånd för min felmedicinering”.
Mannen kräver ersättning om 200 000 kronor senast den siste januari 2016 eller 4 000 kronor i månaden så länge han lever. Om han inte får pengarna hotar han att anmäla läkaren, alternativt skada honom eller hans make.  
Under cirka ett halvårs tid fortsätter kraven från mannen och hoten blir allt grövre.
Mannen skickar utöver det inledande brevet även ett flertal sms och meddelanden på Facebook med sexuella anspelningar om att läkarten och hans make är homosexuella.
Vid ett tillsälle ska han även ha skrivit ett varningsmeddelande där han uppmanar läkaren och hans man att se sig om när de är ute.
”Var försiktiga när ni öppnar dörren och är ute. Det finns en galen knarkare som har vapen och vill skada er båda. Kanske mer än bara skada.”
Enligt tingsrättens bedömning är det uppenbart att mannen skickat det inledande brevet med avsikt att förmå läkaren att betala en summa pengar och är att betrakta som ett försök till utpressning.
De efterföljande uttalandena i sms, där mannen skriver att någon ska skada läkaren och hans man, är att betrakta som olaga hot. Mannen döms även för ofredande med anledning av de anspelningar som gjorts med anledning av läkarens sexuella läggning.
Mannen döms till villkorlig dom och böter om 8 000 kronor. Han åläggs även betala skadestånd till läkaren och han man på vars 10 000 kronor.

Publicerad 20 March 2017 13:39

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen