Foto: Bildbyrån

Foto: Bildbyrån

33 personer gick på mannens bostadsbluff

Åklagaren: "Brotten har varit del av en systematisk brottslighet"

MALMÖ. Mannen hyrde ut samma lägenhet till 33 personer trots att att han saknade tillstånd. Samtidigt lurade han till sig flera maskiner och fordon från olika företag. Nu åtalas 34-åringen för grovt bedrägeri. Enligt åklagaren tjänade mannen sammanlagt 3,2 miljoner kronor på brotten.

Många personer nappade på bostadsannonsen sommaren 2016 och såg fram emot flytten till lägenheten på Köpenhamnsvägen vid Rönneholmsparken i Malmö. Men när det var dags att hämta nycklarna var uthyraren försvunnen. Med sig tog han förskottsbetalningar och depositioner för sammanlagt 401 300 kronor.

Snart visade det sig att mannen "hyrt" ut samma bostadsrätt till 33 personer vid 19 tillfällen. Men den 34-årige mannen bodde endast i lägenheten i andra hand och hade inte tillstånd att hyra ut den.

– Brotten bör bedömas som grova eftersom han utnyttjat målsägandenas trängda bostadssituation, brotten har varit del av en systematisk brottslighet, uppger kammaråklagare Sigrid Stengel i stämningsansökan.

Under samma år lyckades 34-åringen leasa maskiner och fordon från flera företag till ett värde av 2 846 067 kronor. De flesta av gångerna visade mannen upp körkort som tillhörde andra personer. På så sätt lyckades mannen tillskansa sig varor till ett stort värde som andra sedan blev återbetalningsskyldiga för. Fordonen och maskinerna fördes ut ur landet och har antagligen blivit sålda i andra länder.

Publicerad 03 March 2017 14:08