Galna flykten:

Tjuven körde rakt in i polisbilarna

Tre poliser fick uppsöka sjukvård

SVEDALA/SKURUP. Inbrottet ledde till en intensiv biljakt som slutade med att tre polisbilar totalförstördes och flera poliser skadades. Nu åtalas en man i 40-årsåldern för bland annat försök till grov misshandel.
Det var den 22 januari som polispatruller från flera sydskånska distrikt larmades till en adress i Svedala med anledning av ett pågående inbrott.
På E65 mellan Svedala och Skurup påträffades den misstänkte i en bil och en intensiv biljakt inleddes.
I förhör berättar poliserna hur de förgäves försökte stoppa mannen som i hög fart körde rakt in i deras fordon och orsakade stora materiella skador. Reparationerna uppges ha uppgått till ett värde av 334 000 kronor.
– Jag försöker blockera bilen. När jag har hamnat framför bilen kommer han i hög fart och kör rakt in i min bil, det smäller till rejält. Föraren är uppenbart helt tokig och farlig, säger en polis.
Totalt kvaddade mannen tre polisbilar innan en fjärde till slut fick stopp på honom. Tre poliser fick uppsöka sjukvård för smärta i rygg och nacke efter händelsen.
Enligt Åklagarens stämningsansökan har gärningsmannen visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom. Han åtalas därför för både skadegörelse och försök till grov misshandel.
”Misshandeln har inte kommit till fullbordan, bland annat då patrullbilarnas airbag löst ut, men fara därför har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter. Det fullbordade brottet hade varit att bedöma som grovt då gärningen, på sätt sagts, varit livsfarlig” skriver åklagaren, som även anser att gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet och råhet.
Mannen nekar till brottet och hävdar att de gripit fel person.
Förutom händelsen på E65 åtalas mannen även för en rad andra brott, däribland, stöld, häleri, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Publicerad 17 February 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen