Frun dog – maken hittades i sin egen avföring

Var helt beroende av sin hustrus omvårdnad

ESLÖV. Utan vare sig mat, vatten eller mediciner låg den förlamade mannen bredvid sin döda fru i tre till fyra dygn innan han fick hjälp. När han väl hittades kördes han inte till akuten utan till ett äldreboende där han avled ett dygn senare. Nu anmäls både ambulanspersonalen på plats och äldreboendet till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Det var i slutet av januari som parets vuxna dotter började ana oråd efter att hon inte hört ifrån sina föräldrar på ett tag. Hon larmade polis som begav sig till deras hem. Efter att ha krossat en ruta för att ta sig in i bostaden hittade de mamman död på golvet i sovrummet. I sängen bredvid låg hennes make som var förlamad från bröstet och nedåt och oförmögen att röra sig.
Utan sin fru, som man misstänker ha avlidit flera dygn tidigare, kunde han inte ta sig ur sängen, få i sig mat och vatten eller ta de mediciner som han var beroende av och vanligtvis tog fyra gånger om dagen.
Men trots att mannen hittades i sin egen avföring, var kraftigt uttorkad och varit utan sina mediciner i flera dygn, gjorde ambulanspersonal på plats bedömningen att han var vid god vigör och inte behövde akut sjukvård. Så istället för att köra honom till akuten i Lund skjutsades han till ett äldreboende i Eslövs kommun, något som dottern är starkt kritisk till i sin anmälan.
– Pappa var inte vid god vigör, han hade åldrats 10 år, hade svårt och andas på grund av sin KOL och var avmagrad. Det psykiska måendet ska vi inte tala om. Han var jättetörstig när vi var och hälsa på honom och såg uttorkad ut, berättar dottern, som besökte sin far på hemmet dagen efter.
Dottern ställer sig även kritisk till att sjuksköterskan på boendet i samband med besöket valde att ge fadern alla hans mediciner, i full styrka, utan att först konsultera läkare.
– Sjuksköterskan gav honom alla de tabletter han skulle ta och litade på att det stämde utan att kontrollera med en läkare. Medicinerna var ju uttrappade vid detta laget och de gavs då i full styrka utan att det kontrollerades om så skulle göras, skriver hon i sin anmälan.
Ett par timmar efter dotterns besök avled även fadern.
– Jag vill att detta ärende granskas. Inget i världen kan ersätta min pappa och den sorg vi går igenom, men om han inte har fått en ärlig chans att få leva vidare efter dessa fruktansvärda dygn så vill vi att de som har felat skall bestraffas .

Publicerad 17 February 2017 12:16

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen