Försåg flyktingar med falska pass – får fängelse

En av de mest omfattande utredningarna gällande grov människosmuggling

MALMÖ. En 39-årig man från Malmö döms till två år och åtta månaders fängelse efter att han under fyra års tid systematiskt hjälpt flyktingar in i Sverige genom att förse dem med falska identitets- och resehandlingar.
Exakt hur många personer som 39-åringen hjälpt in i landet är oklart. Enligt åtalet har ett tjugotal individer identifierats, men man misstänker att det rör sig om betydligt fler.
De flesta ska ha kommit till Sverige med tåg via Köpenhamn, men en del har även flugit till Arlanda och Landvetter.
– Det rör sig framför allt om resor inom EU. Det är flygresor från länder som Italien, Grekland och Österrike. Det har gjorts flygbokningar och personer har försetts med handlingar som antingen är falska, åtgärdade eller tillhör en annan person med foto som är tillräckligt likt, sa Lars Wilhelmsson, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Malmö, till Svt Nyheter, i samband med att mannen och ytterligare tre personer åtalades i slutet av 2016.
Fallet beskrivs som en av de mest omfattande utredningarna som gjorts gällande grov människosmuggling och förutom 39-åringen döms ytterligare två män och en kvinna till fängelse i ett år, respektive sex månader.
Samtliga inblandade nekar till brott och hävdar att de agerat som medmänniskor och inte i vinstsyfte.
 

Publicerad 17 February 2017 11:17

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen