Dödliga viruset kartläggs hos kaniner

BJÄRE. Det nya viruset av kaningulsot påträffades hos skogsharar på Hallands Väderö och kaninbeståndet på fastlandet är fortfarande drabbat sedan epidemin i våras. Nu försöker man att kartlägga hur populationen klarar sig efter ett virusutbrott.

Det nya kaningulsotsviruset, RHDV2, upptäcktes på Hallands Väderö hos två hardjur i november-december i fjol  – något som tidningen rapporterat om. Nya fall har inte påträffats på ön, men kaninpopulationen på fastlandet granskas nu, bland annat med hjälp från Västra Bjäre viltvårdsklubb.
– Vi hade en epidemi av det nya gulsotviruset i maj-april, men fortfarande hittar vi döda individer och det tar tid för kaninbeståndet att repa sig, säger Bo Gunnarsson, ordförande i viltvårdsklubben.
Så sent som den 13 februari skickade klubben in tre skjutna, till synes friska individer, till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys.
– Det man vill se är om dessa till synes friska kaniner har utvecklat någon form av immunförsvar mot det nya viruset. Det är en slags spåkula för att se hur kaninens framtid ser ut.
Det är en långdragen och avancerad process som ska ge svar, men när de kommer är ännu oklart.
– Jag bedriver ett forskningsprojekt och genom att se om djuren har utvecklat antikroppar eller inte kan vi veta mer om framtiden, säger Aleksija Neimane, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt.
Resultatet av den andra skogsharen som påträffats död på Hallands Väderö i november har ännu inte kommit. Men att viruset kan ha spridit sig mellan fastlandet och väderön är troligen inget konstigt, enligt Bo Gunnarsson.
– Högst troligt är det så. Viruset är mycket smittsamt. Det räcker att en ormvråk har suttit och ätit på en kanin på fastlandet, flugit över till ön. Sedan räcker det bara att en kanin har vistats på platsen där fågeln har varit för att smittas.

Förhoppningen är att proverna från SVA?ska ge svar på hur kaninbeståndet kommer att se ut i framtiden. Tills dess hoppas Bo Gunnarsson att det inte ska bli något nytt stort epidemiutbrott som i våras.
Hos SVA är man intresserad av att ta emot kaniner eller harar som påträffas döda i naturen.
– Vill man kan man ringa till vår viltsektion som man når via växeln. Där gör vi en bedömning om det är värt att skicka in djuren till oss, säger Aleksija Neimane.
Enligt henne är det ingen särskild anledning att SVA varit intresserade av att få in ett par tillsynes friska avskjutna djur just från Båstad.
– Vi har ett samarbete med Bo Gunnarsson. Det var även han som skickade in skogshararna från Hallands Väderö. Men vi har fått in rapporter om misstänkta fall av kaningulsot efter den mer omfattande epidemien i våras, så det är lämpligt.
LÄS MER: Dödliga viruset upptäckt hos skogshare

Publicerad 17 February 2017 05:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen