Därför hittade Ahmed på nyheten om jätteuttaget

"Plötsligt började telefonen att ringa"

MALMÖ. Nyheten om att Ahmed Tahir lyckats ta ut 600 000 kronor från en uttagsautomat slog ner som en bomb. Men allting visade sig vara påhittat av Malmöbon.
– Jag gjorde det för att visa hur lätt det är att sprida falska nyheter, säger Ahmed Tahir, som även publicerat en film om händelsen.

Det var den 1 februari som Swedbank drabbades av ett stort datahaveri. Snart spreds rykten om att det gick att ta ut obegränsat med pengar och stora folksamlingar bildades vid uttagsautomater i Malmö.
– Jag skrev i sociala medier att jag lyckats ta ut 600 000 kronor. Plötsligt började telefonen att ringa, berättar Ahmed Tahir.
Såväl Aftonbladet som Sydsvenskan nappade och skrev om händelsen. Men snart började läsare höra av sig om att det var mycket i Ahmeds berättelse som inte stämde.
I intervjuerna uppger Ahmed till exempel att han plockat ut tusenlappar – men den högsta valören i svenska uttagsautomater är femhundralappar. Aftonbladet visade även en bild på Ahmeds internetbank där rekordsumman skrevs ut med ett kommatecken som tusentalsavgränsare. Swedbank använder dock mellanrum i stället för kommatecken.
Det dröjde dock inte länge förrän både Aftonbladet och Sydsvenskan avpublicerade sina artiklar. Den som surfade in på Sydsvenskan möttes av ett meddelande om att artikeln tagits bort sedan nya uppgifter framkommit.

– Vi uppmärksammades av läsare och på andra sätt om en rad detaljer som gjorde att vi ytterligare ifrågasatte hans uppgifter. Det gjorde att vi valde att plocka bort artikeln, har Sydsvenskans nyhetschef Marcus Ekdahl tidigare sagt till Kvällsposten.
Samtidigt som nyheten spreds började kommentarsfälten i sociala medier att fyllas med främlingsfientliga kommentarer. Bland annat påstods det att pengarna som tagits ut skulle skickas till terrorsekten IS.
– Det är allvarligt att en falsk nyhet kan användas på det här sättet. Vi måste bli bättre på att undersöka om en nyhet stämmer innan vi sprider den, säger Ahmed Tahir.

Här kan du se videon:

Publicerad 17 February 2017 10:09

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen