Ökad oro hos företag efter de många skjutningarna

Svenskt Näringsliv får många mejl och samtal

Av
Sabina McDowell Marek Stefaniak

MALMÖ. Otryggheten växer bland företagare i Malmö. Under den senaste tiden har mejl och samtal kommit in till Svenskt Näringsliv från personer som känner sig oroliga och direkt hotade på grund av de skjutningar som skett sedan årsskiftet.

Det var efter det att Ahmed, 16, från Rosengård sköts ihjäl den 12 januari som mejl och samtal började komma in till Svenskt Näringsliv från oroliga företagare i Malmö. Rolf Elmér är regionchef och har märkt en markant skillnad bara sedan årsskiftet.

– Vi har haft skjutningar i perioder under de senaste åren. Men nu är det som att gränsen plötsligt är nådd. Det kryper under skinnet på företagarna och de anställda, säger han.

Det är främst personer från restaurang- och handelsbranschen som hör av sig. Dessa människor känner ett konkret hot, menar Rolf Elmér.
Representanter från Svenskt Näringsliv har haft dialog med polismyndigheten för att skapa en nyanserad bild av problemet, men det finns ingen ökad hotbild mot dessa företag enligt statistiken.
Även företag utanför Malmö känner en oro efter alla skjutningarna. Efter mordet på en 23-årig man vid Möllevångstorget i söndags gick en elfirma från Kävlinge ut och meddelade att man inte tar några jobb i Malmö.
– Det är jättetråkigt om Malmö får en sådan stämpel och det är något som samhället i stort bör förebygga och ta bort. Det ska inte vara så att en stad faller på en stämpel om att det inte är hälsosamt att bo där eller agera där företagsmässigt, kommeneterade Claes-Arne Hermansson, chef för utredningssektionen för grova brott, beslutet.
Men frågan är om oron speglar den faktiska brottsligheten som drabbar företag. Enligt de undersökningar som gjorts av Svensk Näringsliv är det snarare inom kategorier som informationssäkerhet i samband med cyberattacker som brottsligheten ökar.

– Det är klart att det är oroväckande att den här rädslan uppstått. Men vi får inte överdriva hotet, det är normalvaksamhet som gäller i vanlig ordning. Skadegörelse och inbrott ökar inte inom den här branschen varken i Malmö eller Skåne. De här är enstaka händelser som genererar en ökad oro hos enstaka personer.

LÄS MER: Företag slutar ta uppdrag i Malmö – oro för de anställda

Publicerad 16 February 2017 09:56

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen