Li våldtogs som 14-åring – vill ge utsatta ett ansikte

”Vi ska inte skämmas. Vi är inte skyldiga till några brott”

HELSINGBORG/MALMÖ. Li Hennigor var bara 14 år gammal när hon våldtogs i sitt hem av en tre år äldre bekant.  Det blev inledningen på en årslång kamp, där Li ofta fick stå till svars för det som hänt.
– Ryktet spreds som en löpeld och i skolan blev jag kallad alla möjliga saker. Man sa att jag hade gjort det för pengar och att jag var en hora, berättar Li, som under hela sin högstadietid kände skam för det som inträffat.
– Jag blev väldigt ensam. Gömde mig och låtsades vara någon annan. Mina tonår handlade mer om överlevnad än om att få växa upp, berättar hon.
I Lis fall skedde våldtäkten i hennes eget hem bara en kort stund efter att hennes våldtäktsman hälsat artigt på hennes föräldrar och suttit och fikat i deras kök.
– Han var tillsammans med min barndomsvän och sökte tröst hos mig när de gjort slut. Det var ingen alkohol eller något sådant inblandat, berättar hon.
Händelsen anmäldes omedelbart och killen dömdes först till åtta månaders sluten ungdomsvård. Han överklagade och fick till slut samhällstjänst, vilken han avtjänade på sin pappas företag.
Trots fällande dom kände Li ofta sig misstrodd.
– Många tyckte att jag överreagerade. Eftersom han inte fick fängelse tyckte folk inte att det var någon big deal. Han dömdes dock senare till fängelse för ytterligare en våldtäkt, berättar hon.
Det har nu gått nio år sedan övergreppet och Lis våldtäktsman är åter fri.
– Jag ser honom ibland på stan. Det är tufft att veta att där går en människa som förstört mitt liv. Men jag hoppas att han får vad han förtjänar så småningom.
I dag är Li trygg i tanken att hon själv inte hade någon del i det som hände. Genom Facebookgruppen Honey & The Bees har hon kommit i kontakt med flera tjejer som råkat ut för liknande saker. Det är också där som hon tillsammans med väninnan Florentina Lajqi dragit igång ett upprop för att ge brottoffer, som de själva, ett ansikte.
– Vi är inga namn i statistiken. Vi är personer som förlorat vår värdighet sexuellt. Det är inte vi som ska skämmas. Vi har inte begått några brott.
I gruppen har Li och Florentina uppmanat tjejer att skicka in bilder på sig själv och berätta sina historier under hashtaggen #stoppavåldtäkten #tillsammansärvistarka. I skrivande stund har de fått in 355 bilder.
– Det har varit en otrolig respons. Tanken är att bilderna ska bli till ett kollage som vi ska använda i samband med en demonstration i Malmö i senare vår.
Vad är det för historier som ni fått berättat för er?
– Det är allt från kvinnor som blivit drogade eller våldtagna i sömnen till barn som berättar om övergrepp hos fosterfamiljer eller av ”svärföräldrar”. Den gemensamma nämnaren är att det nästan uteslutande handlar om personer som de har en nära relation med. Det är sällan det händer att man blir överfallen och våldtagen av någon okänd.
Har du blivit utsatt och vill dela med dig av din historia som en del i uppropet? Skicka bild och text till li_hennigor@hotmail.com.

Publicerad 14 February 2017 09:12

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen