Foto: Croline Roosmark

Foto: Croline Roosmark

På gång i Skåne:

Lisa Nilsson åker ut på turné

Lokaltidningen guidar dig

Bada extrem bastu
Vad: Karlslundsbadet anordnar Bastu Extrem – en annorlunda bastuupplevelse. Under bastubadet framkallar en badvärd luftströmmar med hjälp av handdukar och eteriska oljor.
Var: Karlslundsbadet i Landskrona
När: 15 februari, klockan 17-20
Lisa Nilsson på turné
Vad: Lisa Nilsson ger sig ut på turné med låtar från hela hennes långa karriär, både stora klassiker som ”Himlen runt hörnet” och ”Varje gång jag ser dig” men även nytt material som ”Så mycket bättre”-tolkningarna. I våras turnerade Lisa Nilsson i Sverige och Danmark inför 30 000 besökare på slutsålda konserthallar.
Var: Helsingborgs konserthus
När: 19 februari, klockan 18
Soulfyllt på arenan
Vad: Soulshowen ”The Music of Motown feat. Afro-Dite”, med Blossom Tainton, Gladys del Pilar och Jessica Folcker, är fylld med soulklassiker.Afro-Dite ger ett soulgung uppbackade av ytterligare sju artister, som tillsammans guidar dig genom denna helkväll med musik från bland andra Diana Ross, Jackson 5, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Marvin Gaye, the Temptations, Beyonce, Bruno Mars med flera.
Var: Helsingborg arena
När: 17 februari, klockan 20
Klassiskt och italienskt
Vad: Katja Lytting vänder hem till Helsingborg från Italien och sjunger italiensk musik under ledning av Morandi. Konsert med Helsingborgs Symfoniorkester.
Var: Helsingborgs konserthus
När: 16 februari, klockan 19
Författarträff
Vad: Författaren Ola Larsmo gästar Örkelljunga och håller en föreläsning om sin bok ”Swede Hollow”, en öde ravin mitt i St Paul, om olycksöden bland svenska migranter i USA.
Var: Forum Örkelljunga
När: 14 februari, klockan 19
Dans med Lasse Stefanz
Vad:  Lasse Stefanz 22 ton tunga turnébussen rullar så gott som varje helg iväg från Kristianstad och runt hela Norden. Och gör en svängom till Grevie.
Var: Grevieparken, Grevie
När: 17 februari, klockan 21
Punkig attityd
Vad: VA Rocks - med influenser från AC/DC, Danko Jones och the Runaways levererar tjejerna rock med en punkig attityd. Debutalbumet ”Pull no punches” släpptes tidigare i vintras.
Var: The Tivoli, Helsingborg
När: 18 februari, klockan 21
Musikalisk mix
Vad: Konsert med The Ponicians Band som är en mix av orientalisk och västerländsk musik. De spelar både traditionelllt, modernt och egenkomponerat. Bandets medlemmar består av Ilyan Njim, Ibtehal Shehabi, Nawwar Obeid, Alaa Al saadi och Omar Zokani.
Var: Landskrona stadsbibliotek
När: 18 februari, klockan 18
Översatt Sagan om ringen
Vad:  Erik Andersson, författare och översättare, berättar om sitt arbete med att översätta klassikerna Sagan om ringen av RR Tolkien och Ulysses av James Joyce. Under arbetet förde han dagbok över de problem som dök upp, vilket resulterade i hans böcker ”Översättarens anmärkningar” och ”Dag ut och dag in med en dag i Dublin”.
Var: Landskrona stadsbibliotek
När: 14 februari, klockan 19

Ung svensk form 
Vad: Ung Svensk Form är en utmärkelse och en utställning som har som syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. 20 bidrag inom bland annat produktdesign, textil, mode, konsthantverk och möbler som har valts ut av en namnkunnig jury bestående av modeskaparen Bea Szenfeld, arkitekten Bolle Tham, formgivarna Petra Lilja och Samir Alj Fält med flera.
Var: Form/Designcenter i Malmö
När: 18 februari, klockan 11-17
Lisa Nilsson på turné 
Vad: Lisa Nilsson ger sig ut på turné med låtar från hela hennes långa karriär, både stora klassiker som ”Himlen runt hörnet” och ”Varje gång jag ser dig” men även nytt material som ”Så mycket bättre”-tolkningarna. I våras turnerade Lisa Nilsson i Sverige och Danmark inför 30 000 besökare på slutsålda konserthallar.
Var: Malmö Live
När: 18 februari, klockan 19.30
Spetz första scenföreställning 
Vad: Följ med William Spetz på en tragikomisk resa genom de minnen och tankar som format hans liv och den han blev – stundvis med gränslös humor och ironi, stundvis på största allvar. Komikern och skådespelaren William Spetz blev känd genom sina träffande sketcher på Youtube och de populära serierna ”Williams lista” och ”Hoppas Farfar Dör” på SVT Play. ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” är hans första scenföreställning.
Var: Lunds stadsteater
När: 14 februari, klockan 19
Rundtur i Lunds saluhall 
Vad: Följ med på en kulinarisk rundvandring i Lunds Saluhall.
Där man får provsmaka handlarnas specialiteter och höra om husets historia, mattraditioner och mycket annat.
Var: Saluhallen i Lund
När: 14 februari, klockan 15.30
Dans med Lasse Stefanz 
Vad: Lasse Stefanz 22 ton tunga turnébussen rullar så gott som varje helg iväg från Kristianstad och runt hela Norden. Och gör en svängom till Eslöv.
Var: Eslövshallen
När: 18 februari, klockan 21
Schlegel på turné
Vad: Sylvester Schlegel (före detta The Ark-medlem) har släppt nya singeln ”Återfall”, producerad av Emanual Lundgren (I'm From Barcelona) och har en skiva på gång som släpps i april. I samband med singelreleasen åker Sylvester Schlegel ut på turné för att testa låtarna från det kommande albumet live.
Var: Kulturbolaget, Malmö
När: 17 februari, klockan 21

Jazz som på 20-talet
Vad: Falsterbo Jazzklubb arrangerar spelning med Maritime Stompers. Repertoaren blandar influenser inom den klassiska 20-talsjazzen med populära låtar ur tradjazzens standardrepertoar.
Var: Restaurang Havsnära, Höllviken
När: 15 februari, klockan 19

Om det vilda Indien 
Vad: Föreläsaren Claes-Henrik Rosell från Staffanstorp har under sina tre år i Indien besökt nationalparker över hela landet. Han kommer att berätta om det spännande vilda Indien.
Var: Kulturhuset Flamman, Svedala
När: 14 februari, klockan 19.15

Svenska migranter i fokus 
Vad: Författaren Ola Larsmo gästar Lund och håller en föreläsning om sin bok ”Swede Hollow”, en öde ravin mitt i St Paul, om olycksöden bland svenska migranter i USA.
Var: Lunds stadsbibliotek
När: 16 februari, klockan 18
Soulfyllt på Yllan
Vad: Soulshowen ”The Music of Motown feat. Afro-Dite”, med Blossom Tainton, Gladys del Pilar och Jessica Folcker, är fylld med soulklassiker. Afro-Dite ger ett soulgung uppbackade av ytterligare sju artister, som tillsammans guidar dig genom denna helkväll med musik från bland andra Diana Ross, Jackson 5 och Aretha Franklin.
Var: Yllan, Kristianstad
När: 18 februari, klockan 19.30

Tocken Carl till Hässleholm
Vad: I utställningen Tocken Carl skildras på ett lekfullt och pedagogiskt sätt både Carl Larssons ljusa och mörka sidor. Det är konstnärens egna böcker som ligger till grund för utställningen. Utställningen är framtagen och ägs av Carl Larssongården i Sundborn. Utställningen pågår till och med den 20 maj.
Var: Hässleholms kulturhus
När: Invigning 18 februari, klockan 11.15

Augustpris-vinnare till Tomelilla
Vad: Möt Augustprisvinnaren som i höstas belönades med priset för bästa skönlitterära bok för ”De polygotta älskarna”.  Lina Wolff debuterade 2009 med novellsamlingen ”Många människor dör som du”.
Var: Tomelilla kulturhus
När: 16 februari, klockan 18.45

Lill-Babs, Siw och Ann-Louise på scen tillsammans
Vad: Konsert, ”Tillsammans - 183 år på scen”. Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Siw Malmkvist och Anne-Louise Hansson är tre giganter inom svensk showbiz och med en erfarenhet inom artisteriet som få i vårt land besitter. Se dessa damer som började sin yrkesresa i mitten av 50 talet. Det blir anekdoter, humor och hits ackompanjerade av kapellmästare Benneth Fagerlund.
Var: Yllan, Kristianstad
När: 15 februari, klockan 19.30

Föredrag i slottsmiljö
Vad: Föredrag i Grevinnans salong om två kanonfartygs resa från London till Titicacasjön 4000 m.ö.h. år 1862. Hur är det möjligt att transportera många ton järnfartyg upp i Anderna?
Var: Svaneholms slottsmuseum, Skurup
När: 16 februari, klockan 19

Titt på klosterliv
Vad: Bilder från svenska och europeiska kloster av Pippi Engstedt som är författare, fotograf och journalist och har gett ut en rad foto-, guide- och inspirationsböcker.
Var: Klostret i Ystad
När: Tisdag-söndag, 12-16 helger, 12-17 vardagar

Snack med Anna-Lena
Vad: Anna-Lena Bergelin (fd. Brundin) har fullt upp som bland annat föredragshållare och musiker men är även en av fler kända komiker som ska underhålla och göra stand-up i Hässleholm under våren. Det är Snapphanebygdens comedy club, SNACK, som arrangerar.
Var: Restaurang Farozonen
När: 14 februari, klockan 18

Hyllning till Ted Gärdestad
Vad: Jonas de la Motte och Kulturkvarteret Kristianstad ger föreställningen En hyllning till TED GÄRDESTAD. Med en stor orkester under ledning av Anders Liljeqvist
En föreställning i två akter med en kavalkad av artistens låtar,  allt ifrån Sol, vind och vatten till Satellit och För kärlekens skull.
Var: Stora salen Kulturkvarteret, Kristianstad
När: 16 februari, klockan 19.30

 

Publicerad 11 February 2017 09:00