Antiterrorprojekt sågas av experten:

"Ett fiasko"

Skulle hitta 50 radikaliserade ungdomar – fann bara en

MALMÖ. 2016 fick föreningen kulturföreningen Spiritus Mundi 2,9 miljoner kronor av Arvsfonden till sitt projekt "Våra liv", som syftar till att identifiera och omvända radikaliserade ungdomar. Målet var att hitta 50 ungdomar per år under en tre års period. Nu får projektet kritik efter att de bara hittat en ung man med extremistiska sympatier.
–Jag tycker att statistiken talar för sig själv. Det är ett fiasko att man inte har kommit i kontakt med fler personer, säger Magnus  Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan till SVT Nyheter.
I en rapport till Arvsfonden, som är den största finansiären av projektet beskriver föreningen hur de under 2016 bara hittat en person att omvända från radikalisering – en kille som ville slåss för kvinnors rättigheter och resa ner till Syrien för att ingå i kurdiska YPG.
– Samtidigt ska de utveckla en metodhandbok på just individer som är radikaliserade. Hur ska man göra det när man bara har hittat en person, som inte tillhör IS? undrar Magnus Ranstorp.
När Malmö stad först konfronterades med det bristande resultatet menade ansvariga på sociala resursförvaltningen att de trots allt var nöjda med resultatet.
– På det stora hela är vi rätt så nöjda med resultatet, om man tänker att det inte handlar om hur många vi har nått ut till, utan att vi faktiskt har funnits till för de som har behövt vårt stöd, säger Aida Music Omahic, sektionschef på sociala resursförvaltningen i Malmö stad. 
Under tisdagen kom dock beskedet att Malmö stad bryter med Spiritus Mundi på grund av oklarheter i projektets ekonomi.
– Det var naivt av oss att tro att vi skulle klara att nå de siffrorna, speciellt under det första projektåret, säger Spiritus Mundis grundare och vd Henrik Melius, som menar att Malmö Stad, som projektägare, bär en stor del av ansvaret för att målen inte uppnåtts.
– Det har inte varit lätt att hitta formerna för samverkan mellan en stad och civilsamhället. Det är en jätteviktig fråga och den kanske behöver tid. 
 
 

Publicerad 01 February 2017 13:53