Teleoperatörer kan hindra jakten på Ahmeds mördare

Polis och anhöriga vädjar gemensamt att vittnen ska träda fram

Av
Anders G Bergquist

MALMÖ. För närvarande arbetar 25 poliser för fullt med att hitta 16-årige Ahmed Obaids mördare. Men polisutredningen står och stampar, för att vissa telefonbolag vägrar att ge polisen de uppgifter som krävs för att föra utredningen framåt.
– En del telefonbolag har tagit sitt samhällsansvar och lämnat ut de uppgifter vi begärt, från andra får vi nästintill ingenting, säger Lars Förstell vid Malmöpolisen.
Orsaken är en EU-dom som slår fast att telefonbolag inte alltid är skyldiga att hjälpa polisen, ens vid så allvarliga brottsmisstankar som mord.
– Problematiken med telebolagens möjlighet att neka telefontrafik är mycket hämmande för polisarbetet, förklarar Lars Förstell.
Tidigare har Ahmed Obaids föräldrar och kusin offentligt ifrågasatt polisens arbete.
– De har fått mer information än vad som är brukligt och känner sig nu mycket trygga med det arbete som läggs ned. Vi går tillsammans med de anhöriga nu ut med en vädjan. Vet du något om detta brott, var snäll och hör av dig, uppmanar Lars Förstell.
Utredningsledaren Bo Lundqvist berättar att det är betydligt fler tips än vid de så kallade gangstermorden. Dels kan det bero på att många tror att risken att vittna är mindre, men mordet har också upprört många, inte minst boende på Rosengård.
Det var den 12 december som Ahmed sköts till döds vid busshållplatsen nedanför Rosengårds centrum.
En protestmatch har hållits och i en intervju med Lokaltidningen förklarade inrikesminister Anders Ygeman att hans tankar går till familjen.
– Jag känner en stor sorg och en oerhörd vrede över att ytterligare en person mördats i Malmö sa han till Lokaltidningen.

Publicerad 01 February 2017 11:30