Skulle på fisketur – med 14 kilo metamfetamin i bilen

MALMÖ. Med över 14 kilo metamfetamin och 49 tabletter MDMA körde den 29-åriga mannen över Öresundsbron. Mannen var enligt egen utsago på väg till Norge för en spontan fisketur med sin kompis, lyckligt ovetande om vad som dolde sig i bilen.
I tullen stoppades mannen och ombads köra åt sidan för vidare kontroll. Man kunde strax konstatera att stora mängder narkotika fraktades i bilen.  I ett lönnfack som kunde nås genom en lucka i golvet i baksätet hittades 15 förpackningar med sammanlagt 14 711 gram metamfetamin, samt två förpackningar med sammanlagt 49 MDMA-tabletter.
Mannen som är bosatt i Tyskland, med litauiskt medborgarskap har i förhör uppgett att bilen var nyinköpt och att han inte visste vad som dolde sig under golvet. Mannens egen teori är att någon annan placerat narkotikan i bilen för att sedan kunna hämta den när bilen väl befann sig i Norge. Alternativt att någon placerat narkotikan i bilen och sedan glömt bort den.
Då värdet av narkotikan genom försäljning skulle uppgå till mångmiljonbelopp är tingsrättens bedömning att inget av detta är särskilt troligt. Skulle någon ha placerat varorna i bilen för transport skulle den skyldige behövt känna till mannens spontanplaner om att åka till Norge och fiska i flera veckor, långt innan mannen själv visste om detta.
Att mannen verkligen skulle fiska var enligt tingsrätten inte heller särskilt troligt då utrustningen som han hade med sig var ytterst bristfällig. I väskan med kläder och lite mat fanns fiskeutrustning i form av tråd och vikter, men krokar och drag fanns inte.
Enligt tingsrättens bedömning är det därmed ställt utom rimligt tvivel att den åtalade kände till att narkotikan fanns i bien. Han döms för grov narkotikasmuggling till fem och ett halvt års fängelse, samt förbjuds att återvända till Sverige innan år 2032.
Händelsen inträffade 1 oktober 2016.

Publicerad 01 February 2017 05:00