Här är hemligheten bakom Cindys färggranna ägg

Olika raser ger olika färg

ÅSTORP. Äggen i korgen är rosa, turkos och rödbruna. Man skulle kunna tro att någon tjuvstartat påsken redan innan fastlagsbullarna är uppätna. Så illa är det naturligtvis inte. På Björnekulla farm utanför Åstorp är äggen färgglada året om, helt av sig själv.  
– Det beror helt enkelt på att det är olika raser som värpt dem, berättar Cindy Örnå, som bland annat har raserna Sussex och Maran på sin gård.
– Det är de som värper de ljusrosa och rödbruna äggen, berättar hon.
De turkos äggen kommer från raserna Araucana och Creme Legbar.
Utöver dessa har Cindy även en rad olika dvärghönsraser, som värper små ägg och planen är att skaffa några hönor av rasen Silverudd Blå, som lägger gröna ägg.
Vintertid producerar de cirka 20 hönsen mellan 6- 12 ägg per dag.
– Att hönor lägger ett ägg om dagen är en sanning med modifikation. Ägghybrider hos äggproducenter gör det, men en rashöna värper kanske mellan 150-180 ägg om året. Det är inte jättemycket och det varierar väldigt, men det räcker för att vi ska kunna sälja lite till vänner och bekanta, säger hon.
I vanliga fall går hönsen helt fritt på gården, men sedan i höstas tvingas Cindy hålla dem inne till följd av jordbruksverkets restriktioner med anledning av fågelinfluensan.
Annars är just utevistelse ett bra tips om man vill ha vackra och goda frukostägg.
– När hönsen går ute petar de sig alla möjliga godsaker. Morätter och majs och lite annat som både bidrar till bra färg och bra smak på äggen. Nu i vinter fodras hönsen med ekologiskt spannmål tillsammans med lite med solros- och hampfrön, som innehåller mycket protein.
Förutom höns finns även ankor, getter, kaniner, marsvin, hundar och katter på gården.
– Jag har djuren som lite terapi och driver gården som en ren hobby. 

Publicerad 01 February 2017 08:00