TV-profilen:

”Jag skiter i etablissemanget”

Karin Laserow lämnar ingen oberörd

Av
PER OHLSSON

BRANDSTAD. Hon dök upp i rutan hösten 2014 och bevisade att även en gammal kärring kan bli tv-stjärna. Karin Laserow är sjuksköterskan som blev antikexpert. Det karriärsvalet har ”Bytt är bytt”-profilen aldrig ångrat.
Ett skåp i mahogny och cederträ gör henne lyrisk, och en 1600-talsbyrå lockar fram ett saligt leende.
– Alla dessa svenska kulturobjekt. Jag älskar dem. Och barocken – det var då det började.
Vi trängs med nötta guldkorn i en magnifik Skånegård, för dagen pinad av vinden som sveper över fälten från nordväst. I det ombyggda svinstallet står rariteterna staplade på varandra.
– Den här fantastiska möbeln är tillverkad av C.D. Fick och den är alldeles för billig i relation till kvaliteten, säger kvinnan som tagit TV4-publiken med storm.

I 40 år har Karin Laserow ägnat sig åt att köpa och sälja antikt, men också åt att reparera, klä om och blanda stilar. Hon sticker ut och säger vad hon tycker på bredaste skånska, och självutnämnda smaksnillen rynkar lite föraktfullt på sina luktorgan. I en gubbdominerad värld är hon kärringen mot strömmen.
– Jag har ofta fått höra att jag har mycket emot mig, inte minst handikappet att vara kvinna. Men jag skiter i etablissemanget och går på känsla och blandar gärna antikviteter med nutida konst. Möbler ska användas och jag drar mig inte för att svartlackera en rokokobyrå. Fast då handlar det om en kopia. Jag skulle aldrig få för mig att göra det med äkta 1700-talsvara.
Hon var känd i snäva antikkretsar när hon blev erbjuden jobbet som expert och sidekick till programledaren Renée Nyberg i ”Bytt är bytt”.
– Min första tanke var att gamla tanter inte ska visa upp sig i ett närgånget media som tv. Men jag konfererade med familjen och var faktiskt med och skrev manus till pilotavsnittet.

Sedan har det hänt saker. Hon svepte in i tv-studion med självklarhet och höll på att välta en cello värd halvmiljonen av bara farten i ett tidigt avsnitt. Succé, tittarsiffror som passerat miljonstrecket med råge och snart dags för fjärde säsongen. Plus att tv-konceptet nu är moget för export.
– Det är ett program som hela familjen kan glo på. Kultur och tävling i glad förpackning. Nyligen på Bromma flygplats kom det fram en unge på tio år och frågade om han fick ta en bild tillsammans med mig. I love it.
Att byta är lite av Karin Laserows paradgren. Hon jobbade som skol- och barnsjuksköterska när hon träffade blivande maken Kaj – sjukgymnasten med en liten antikhandel i Malmö – och hamnade bakom disken i hans affär.
– Jag var redan intresserad av gamla prylar och intresset växte.
För elva år sedan lämnade paret citybutiken vid Triangeln och villan i fashionabla Bellevue och flyttade ut på landet i Sjöbo kommun.
– Det började med att vi köpte ett torp, sedan fler hus här där min mamma växte upp. Jag gillar att renovera och inte en sekund har jag ångrat att vi bröt upp.

Numera har Laserow Antiques till och med en filial i New York, som dottern Liza driver.
– I USA har man befriande inställning till hur saker ska användas. Där finns en lekfullhet jag gillar.
Har ni aldrig haft planer på att flytta till New York?
– Nej, vi bor på den underbaraste platsen på jorden och jag är alldeles galen i det svenska kulturarvet.
Under våren börjar inspelningen av fjärde ”Bytt är bytt”-säsongen. Parallellt jobbar Karin Laserow med egna projekt, som att inreda en representationsvåning i Stockholm och en jaktsalong på Bjärsjölagårds slott. Dessutom föreläser hon på temat ”Tillfälligheternas resa”.
Vi har sett henne gästas av matprofilen Tina Nordström i ”Tina på besök” och så kom hon fyra i ”Hela kändis-Sverge bakar” förra våren.
Hon samlar kraft under långa promenader med kungspudeln Charlie på Skåneslätten och tränar flera gånger i veckan. Gärna på makens patenterade vibrationsplatta, ibland med lite fria vikter, eller så kan det bli en stunds chi gong.
Och det kommer mera...
– Jag är självlärd i antikvitetsbranschen. Man måste våga utmana ödet, och jag lånar gärna mitt namn till goda syften. Som när jag höll i klubban under Rädda Barnen-auktionen. Gärna mer sånt.


Tillbaka till rötterna. Karin Laserow sökte sig till mors hembygd. Kungspudeln Charlie gillar läget.

Tillbaka till rötterna. Karin Laserow sökte sig till mors hembygd. Kungspudeln Charlie gillar läget.

SKÅNEPROFILEN

Namn: Karin Laserow.
Ålder: 66 år.
Familj: Maken Kaj, dottern Liza, bonusdöttrarna Tina och Gitte och kungspudeln Charlie.
Gör: Driver Laserow Antiques & Interiour Design i Brandstad, med filial i New York. Antikexpert i ”Bytt är bytt” i TV4.
Det visste du inte: Har varit skolsköterska på Råby yrkesskola utanför Lund – anstalt för ungdomar med allvarliga psykosociala problem och inte sällan pågående kriminalitet och missbruk.

Publicerad 18 January 2017 10:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen