Här leker tolvåringarna bland fulla och påtända

"Låt inte era barn ha resecentrum som fritidsgård"

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

TRELLEBORG. Polisen i Trelleborg har brott att lösa och förebygga. De ska genom att samarbeta med kommun och andra intressenter göra det tryggare för alla som bor i kommunen.
– Istället måste vi lägga ned en massa tid på att få bort barn och ungdomar från resecentrum. Det är varken en värmestuga eller fritidsgård och små barn umgås med människor de definitivt inte borde, säger Mats Rindborn Grahl, som är kommunpolis i Trelleborg.
Polisen i Söderslättsområdet har gått ut med en vädjan till allmänheten i allmänhet och barn och ungdomar i synnerhet. Som det är nu störs resenärerna av allt stök som för närvarande pågår på resecentrum. Barn och ungdomar stojar och skriker medan de laddar sina mobilen och sitter i timmar trots att de inte alls ska resa. Äldre ungdomar är inne på resecentrum och är både fulla och narkotikapåverkade medan de försöker bli varma.
– Det går lite i vågor, men tidvis har det varit oerhört mycket stök. Vi kommer inte att tillåta att det fortsätter, berättar Mats Rindborn Grahl. 
Han berättar att de flesta som polisen säger till försvinner, men att det då kommer nya. Sedan finns det en del som helt struntar i vad poliserna säger.
– Det är ju inte vad vi vill, men vi har laglig rätt att omhänderta dem om de inte följer polisens uppmaning. Vi kan också bli strängare och omhänderta alla som är fulla eller narkotikapåverkade för fylleri och ha en nolltolerans för eget bruk av narkotika, säger Mats Rindborn Grahl.
Han berättar att polisen nu går ut, för att Resecentrum ska kunna vara en trygg plats för de resande.
– Vår förhoppning är att wifi:et ska kunna fortsätta att vara öppet och att elkontakterna finns kvar, men på något sätt måste vi komma åt stöket, förklarar han.
Han har en särskild uppmaning till alla föräldrar.
– En del av de som hänger på resecentrum är kanske i tolvårsåldern. Fundera på om du tycker att det är lämpligt att ditt barn umgås med människor som är fulla, sysslar med droger eller förstör, förklarar Mats Rindborn Grahl.
– Att föräldrarna har koll på sina barn är en väldigt stor framgångsfaktor, säger han.
 

Publicerad 12 January 2017 11:59

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen