Tusentals knarkköpare på nätet avslöjade

Polisen: Ingen går säker

SVERIGE. Tull och polis har identifierat flera tusen personer i Sverige som misstänks ha köpt droger på nätet. Köpen har genomförts på Darknet – en del av internet som ger användarna större anonymitet tack vare kryptering.
Insatsen genomfördes förra veckan i samband med en internationell aktion mot handel av droger och vapen på internet. Enbart i Sverige identifierades över 20 000 köp av narkotika samt 3 000 köpare.
– Vi är nu i inledningsskedet av ett omfattande utredningsarbete. Vi vet ännu inte hur många av dessa misstänkta överlåtelser som kommer att kunna lagföras men det är helt klart så att man inte ska tro att man kan vara anonym och känna sig säker om man köper narkotika via Darknet, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, i en kommentar.
Darknet skapades ursprungligen som ett säkert sätt att kommunicera för personer som lever under förtryck i diktaturer. Men även kriminella som handlar med droger, vapen och stulna identitetshandlingar har upptäckt fördelarna med anonymiteten som systemet erbjuder.
Det senaste året har sex av de största svenska säljarna på Darknet gripits. Flera av dem har fått långa straff på upp till tio års fängelse.
– Trots att polisens arbete försvåras av krypteringen, så går ändå säljare och köpare att spåra, det visar inte minst den här insatsen. De kan till och med vara lättare att spåra än de som handlar på gatan, eftersom det ofta finns bevis i både datorer och i hemmet, säger Linda Staaf.

Publicerad 01 November 2016 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen