Så skapades Sveriges värsta mordbrännare

"Ett fundamentalt misslyckande av samhället"

SKÅNE. Under 20 år har han gäckat polisen med bränder som vapen. Han skryter om att ha anlagt över 200, men trots det har han bara dömts för inblandning i tre av dem. Genom boken Gryningspyromanen - en berättelse om hämnd, hoppas författarna Monica Walldén och David Widlund att väcka liv i flera ouppklarade fall som Ulf Borgström misstänkts för. 
– Många av bränderna är inte preskriberade och behöver granskas på nytt. Vi vill lyfta diskussionen om vad som anses vara rimligt tvivel när man ska lagföra en person för anlagd brand, säger frilansjournalisten Monica Walldén, som tillsammans med kollegan David Widlund specialgranskat flera av de ouppklarade fallen i samband med researcharbetet till boken.
– Är det som exempel rimligt att samma person varit på alla brottsplatser, utan att ha något att göra med brotten? Vi anser att det både vad gäller Nils Holgersson-gården och kyrkbranden i Västra Vemmenhög finns frågetecken och bevisning som behöver granskas på nytt och som kan leda till att någon döms av domstol, säger Monica Walldén. 
Men det är inte bara svar på de ouppklarade fallen som författarparet önskar finna genom sin nya bok. Genom samtal med grannar, familjemedlemmar och tidigare vänner skildrar de även personen bakom epitetet Gryningspyromanen och beskriver den samhällskollaps som i grunden skapat hämndmordbrännaren Borgström.
– Boken är förhoppningsvis lika mycket en uppläxning av samhället. Det ska inte behöva kosta en miljard kronor i skattepengar för att en person mår dåligt. Det här är en ytterst tragisk historia om en man som gång på gång blivit sviken av samhället.  
Problemen började redan i Ulf Borgströms barndom som präglades av misshandel och övergrepp. Ulf och hans lillebror blev systematiskt misshandlade av sin styvfar. Socialen kände till det men valde att inte göra något. I skolan var han en udda fågel och blev mobbad, men även där valde de vuxna att inte se.
– Borgströms hämndbegär bottnar i hur han gång på gång blivit sviken av samhället. En historia som särskilt fastnade hos mig fick vi av Ulfs bror. Han berättade hur de som elva, respektive tretton år gamla blev misshandlade av några poliser efter att de stulit en moped. Det är inte konstigt att han inte litar på samhället, säger Monica Walldén, som genom arbetet fått en mer nyanserad bild av personen bakom tidningsrubrikerna.
– Av media har Borgström beskrivits som en väldigt kallhamrad person men vi hoppas kunna ge en mer heltäckande bild av Ulf Borgström som människa. Vi hoppas att vi på ett respektfullt sätt skildrar hur det blev som det blev. Jag försvarar inte på något vis hans handlingar, men det här är ett fundamentalt misslyckande av samhället. Man får inte behandla människor på det här viset. 
2011 dömdes Ulf Borgström till åtta års fängelse för grov mordbrand efter att ha tänt eld på ett flerfamiljshus i centrala Ystad. Sedan april i år är han åter en fri man.

Om boken

Utgiven: 2016-10-21

Författare: David Widlund & Monica Walldén

Förlag: Hoi-förlag

Om: En dokumentär om Sveriges värsta mordbrännare, Ulf Borgström. En sann berättelse om svek, hämnd och om ett samhälle som brast.

Källa: Hoi-förlag

 

 

Publicerad 20 October 2016 10:54

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen